Guvernul ia şi în acest an 90% din profitul companiilor de stat. Noul ministru al energiei spunea că “fiecare bănuţ” va merge în investiţii

90% din profitul realizat anul trecut de firmele de stat va fi vărsat la buget, sub formă de dividende, potrivit unui memorandum discutat în Guvern. 

„Mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2017 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”. Aceste este numele memorandumului care urma să fie aprobat în şedinţa de joi a Executivului.

Măsura este luată pentru al doilea an consecutiv, după ce, la începutul anului trecut, Guvernul a aprobat un memorandum similar, prin care cel puţin 90% din profitul net al companiilor as fost distribuit către acţionari, iar companiile au mai fost obligate să cedeze şi din rezervele constituite în anii anteriori şi nefolosite, sub formă de dividend suplimentare.

Întrebat cum îşi vor asigura companiile necesarul de investiţii, dacă statul le cere dividende suplimentare, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat în luna septembrie că societăţile de stat nu au investit sumele de bani pe care le-au strâns până acum ‘la saltea’, astfel că distribuirea acestora sub formă de dividende le va da societăţilor un impuls să investească mai mult din capitalurile proprii.

‘Cred că este momentul să privim în mod diferit lucrurile şi chiar să mergem până acolo încât să schimbăm cultura organizaţională în companiile româneşti. Cred că principiul acela cu ţinutul banilor la saltea nu mai este de actualitate, atât în România, cât mai ales în domeniul energetic. Nu văd nimic rău ca, din dividendele nerepartizate şi acumulate şi, cum spuneam mai devreme, cu permisiunea dumneavoastră, ţinute la saltea pe dobânzi foarte mici, chiar negative uneori, nu văd cu ce au ajutat companiile în investiţiile pe care le-au făcut până acum’, a spus secretarul de stat într-o conferinţă de presă.

Cu doar câteva zile în urmă, noul ministru al Energiei, Anton Anton, spunea că orice sumă de bani disponibilă va fi folosită pentru investiţii.

“Eu, pentru mine, toate priorităţile sunt legate de investiţii. Suntem în investiţii la Luduş, ăsta… Iernut (centrala pe gaze pe care o construieşte Romgaz la Iernut – n.r.), vrem să finalizăm centralele hidro, că mai avem doi paşi şi – vorba unui coleg de-al meu, nu vă spun, că o să mă daţi pe post şi să nu se supere – o să mă duc acolo şi să dăm drumul la noile centrale hidro. Există o investiţie extrem de importantă, care este legată de nuclear, grupurile 1 şi 2 trebuie retehnologizate şi grupurile 3 şi 4 trebuie negociate şi finalizate. Hai să ne apucăm de treabă! Deci toţi banii, orice bănuţ pe care-l am îl voi băga în investiţii’, a spus ministrul, în prima sa declaraţie de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *