Guvernul francez intenționează să înghețe prețul gazelor

Premierul francez i-a chemat la discuţii pe miniştrii Finanţelor, Energiei şi Protecţiei Consumatorilor. Tema: studierea tuturor măsurilor care să atenueze creşterile de preţ la energie, potrivit publicaţiei Les Echos.

 

Preţul gazelor a crescut, în medie, cu 5% de la 1 aprilie. În ultimele 12 luni, scumpirea este de 20%. Ţinând cont de creşterea cotaţiilor la ţiţei, de care este legat preţul gazelor, sunt puţine şanse ca gazul să nu se scumpească din nou la 1 iulie. Însă, din motive electorale, Guvernul nu exclude posibilitatea îngheţării tarifelor la gaz, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. În această ipoteză, preţurile ar urma să rămână nemodificate pentru cel puţin un an, până la alegerile prezidenţiale.

 

O altă opţiune: schimbarea metodologiei de calcul, prin creşterea volumelor pe baza cărora se calculează costurile de aprovizionare pe baza cărora se fixează preţul. Acum, formula ţine cont doar de volumele cumpărate de GdF Suez prin contractele cu marii furnizori, ca Gazprom, Sonatrach sau Statoil şi nu se aplică la achiziţiile pe termen scurt, realizate la costuri mai mici O asemenea modificare ar avea un impact semnificativ asupra preţurilor şi ar putea fi avută în vedere concomitent cu măsura de îngheţare a preţurilor. Este nevoie însă de revizirea contractului dintre statul francez şi Gdf Suez.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *