Guvernul ceh şi CEZ vor o fabrică de baterii pentru vehicule electrice, evaluată la 2,40 miliarde dolari

Guvernul de la Praga şi compania de utilităţi CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, ar putea semna marţi un memorandum referitor la acordarea de sprijin pentru o nouă fabrică de baterii destinate vehiculelor electrice, investiţia ridicându-se la zeci de miliarde de coroane, a anunţat agenţia de presă CTK din Cehia, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Citând un document guvernamental care urma să fie discutat la reuniunea de luni a Cabinetului, CTK a informat că investiţia pentru construirea unei fabrici de baterii pentru vehicule electrice (gigafactory) va totaliza cel puţin 52 miliarde de coroane (2,40 miliarde de dolari) şi ar putea crea 2.300 de noi locuri de muncă.

Ministrul Industriei, Karel Havlicek, a declarat pentru CTK că Executivul va căuta luni să aprobe planurile pentru un memorandum de înţelegere.

Reprezentanţii CEZ nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informaţia.

Conform documentului văzut de CTK, CEZ este pregătită să devină un investitor în proiect, precum şi furnizor de energie şi de litiu.

De asemenea, statul caută să semneze şi cu alţi investitori potenţiali în acea fabrică, pe fondul trecerii la vehicule electrice în Europa şi pe plan global.

Luna aceasta, Havlicek a declarat pentru Reuters că statul discută cu doi potenţiali parteneri, inclusiv cu Volkswagen, care deţine producătorul auto ceh Skoda Auto.

CEZ este prezent şi pe piaţa din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *