Guvernul Canadei anunţă o finanţare de 3 miliarde de dolari canadieni (2,2 mld. USD) pentru proiectul reactoarelor noi de la Cernavodă

Guvernul Canadei va asigura o finanțare de 3 miliarde de dolari canadieni pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, arată un comunicat de presă al Ambasadei Canadei. Costul acestei finanțări nu a fost comunicat.

Iată integral comunicatul Ambasadei:

“În data de 19 septembrie 2023, Excelenţa Sa Jonathan Wilkinson, Ministrul canadian al Energiei şi Resurselor Naturale, alături de domnul Sebastian Burduja, Ministrul român al Energiei, şi de domnul Rareş Burlacu, Preşedintele  Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, au anunţat decizia guvernului Canadei de a pune la dispoziţia Nuclearelectrica S.A. (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, o finanţare în valoare de 3 miliarde de dolari canadieni. Prin această investiție, Canada va sprijini securitatea energetică a României și lupta sa împotriva schimbărilor climatice.

Vreme de decenii, cooperarea în domeniul nuclear a fost o constantă a relației dintre Canada și România, având în vedere cel două reactoare nucleare canadiene (Canada deuteriu uraniu – CANDU) care funcţionează la Cernavodă şi asigură României o sursă fiabilă de energie electrică curată. În prezent, România intenționează să construiască două noi reactoare nucleare CANDU la Cernavodă (unitățile 3 și 4). Tehnologia CANDU înregistreaza printre cele mai bune costuri de exploatare și cele mai bune performanțe de exploatare din clasa sa.

Construirea celor două noi reactoare CANDU-6:

  • va reduce emisiile de carbon, ajutând în același timp România să elimine treptat energia pe bază de cărbune până în 2032;
  • va adăuga 1 400 de megawați capacitate de producție energie electrică nepoluantă, fără emisii, în rețeaua electrică a României;
  • va stimula potențialul României de a deveni un centru regional de energie sigură în fața eforturilor Rusiei de a destabiliza securitatea energetică.

 

Invazia brutală și nejustificată a Ucrainei de către Rusia a subliniat necesitatea ca România și alte țări europene să reducă dependența de energia rusească, maximizându-și totodată securitatea energetică. Prin această decizie financiară, Canada își intensifică sprijinul pentru viitorul energetic al Europei în fața deficienţelor de aprovizionare.

Atât România, cât și Canada iau măsuri active și ambițioase pentru a combate schimbările climatice, furnizând în același timp comunităților energie curată, fiabilă și la prețuri accesibile. Timp de zeci de ani, energia nucleară a contribuit la aprovizionarea cu energie curată a Canadei și a României și va continua să joace un rol important pentru multe regiuni într-o lume cu zero emisii nete.

Prin intermediul tehnologiilor canadiene, al finanțării și al cooperării bilaterale, Canada se angajează să sprijine România în eforturile sale de a promova prioritățile comune, precum combaterea schimbărilor climatice, consolidarea securității energetice și sprijinirea dezvoltării economice în ambele țări”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *