Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani

Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul firmei care dezvoltă prouectul reactoarelor nucleare mici modulare de la Doicești.

Iată ce scrie în convocatorul AGA:

“Aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A (…)

Aprobarea acordului tripartit al Acționarilor/Investitoriilor (SHA), ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România, în forma negociată între SNN și Parteneri din Proiect.

Mandatarea conducerii executive a SNN pentru semnarea, în numele și pe seama SNN, a Acordului tripartit al Acționarilor/Investitorilor (SHA) ce urmează a fi încheiat între SNN, NOVA POWER and GAS SRL și DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND pentru dezvoltarea Proiectului SMR, în Doicești România”.

Proiectul centralei de 462 MW de la Doiceșicu reactore mici modulare (SMR) concepute de compania americană NuScale este derulat de compania RoPower Nuclear, un joint venture între compania de stat Nuclearelectrica și firma Nova Power and Gas, parte a grupului E-Infra, controlat de omul de afaceri român Teofil Mureșan.

Din convocator se înțelege că va fi coopat un nou acționar în firmă, DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND, despre care am aflat că este un fond de investiții din Coreea de Sud.

“DS Private Equity (DSPE) a fost înființată pentru a promova creșterea solidă și crearea de valoare pe termen lung în companiile din portofoliul nostru. Îmbogățită de experiența și expertiza DS Asset Management, unul dintre cele mai de succes grupuri de fonduri de investiții din Coreea, DSPE se angajează într-o gamă largă de investiții (…) Industriile noastre cheie sunt tehnologia, sănătatea, consumul, serviciile financiare, infrastructura și energia.  Principalele centre geografice sunt Coreea, Asia de Sud-Est, Europa și Statele Unite”, scrie pe pagina de prezentare a fondului.

Crește limita de împrumut

Pe de altă parte, tot Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al Nuclearelectrica, îi solicită producătorului de energie electrică să majoreze împrumutul pe care îl acordă RoPower Nuclear pentru dezvoltarea proiectului de la Doicești, până la aproape un sfert de miliard de dolari, care să poată fi folosiți dacă nu se gâsesc alte surse de finanțare. Cităm din convocator:

“Aprobarea majorării plafonului împrumutului acordat de SNN în temeiul Contractului Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023 până la concurența sumei de 243,000,000 USD, și încheierea Actului adițional nr.2 la Contractul Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023, cu mențiunea ca accesarea acestui împrumut se va face de către Societatea Ro Power Nuclear S.A numai în măsura în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RPN, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) și, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare”.

Centrala nucleară cu SMR de la Doicești, amplasată pe situl fostei termocentrale pe cărbune, ar urma să fie funcțională la orizontul anilor 2029-2030. Nu se știe încă ce cost va avea.

Citește și:

Centrala nucleară cu SMR de la Doicești va fi mai rentabilă decât cea din Statele Unite care nu s-a mai făcut – Burduja

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *