UPDATED Guvernul ar putea liberaliza mai devreme prețurile la energie electrică, de la 1 iulie

Guvernul studiază posibilitatea librealizării în avans a pieței de energie electrică, de la 1 iulie, ceea ce va duce la o scădere a facturilor populației.

“Am dori ca de la 1 iulie să liberalizăm și piața de energie electrică, și să avem prețuri mai mici la consumatorii finali. Avem în discuție această posibilitate, pentru că ANRE nu mai poate stabili prețuri administrate pentru producători (…). Pe ambele piețe, și cea de energie electrică și cea de gaze, piețele din amonte, cele angro, au un nivel scăzut al prețurilor, iar acesta presează pe consumatorul final, în sensul descreșterii, de ce să nu lăsăm să se întâmple?”, a declarat Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Energiei, la webinar organizat de EM 360 și România Durabilă.

Termenul inițial de re-liberalizare a pieței de energie electrică era 1 ianuarie 2021.

Piața de gaze se va liberaliza la 1 iulie, conform calendarului, a spus Havrileț.

Situația însă nu e deloc simplă

În momentul de față, populația pimește energie electrică la prețuri re-reglementate de stat, iar furnizorii de ultimă instanță cumpără, în acest sens, energie electrică, tot la prețuri fixate de ANRE, de la Hidroelectrica (102 lei/MWh) și Nuclearelectrica (188 de lei/MWh), cei doi producători de stat fiind obligați să vândă la acest preț cantitățile necesare consumului populației.

De la 1 iulie, pe baza actualului calendar de de-reglementare, furnizorii vor primi la preţuri reglementate mai puţină energie, potrivit deciziei ANRE, urmând să completeze necesarul cu achiziţii din piaţă, iar de la 1 ianuarie 2021, piaţa reglementată dispare, iar toată energia pentru populaţie va fi achiziţionată de pe piața liberă.

Numai că ANRE nu mai poate stabili aceste prețuri și cantități pentru a doua jumătate a anului 2020, pentru că, după ce a făcut-o în trecut, a fost dată în judecată de Nuclearelectrica tocmai pentru că a impus obligația unor cantități și prețuri fixe, și a pierdut procesul.

Pe de altă parte, nu este încă deloc clar dacă liberalizarea va aduce prețuri mai mici pentru toți clienții casnici dacă toată energia va fi achiziționată de pe piața liberă. Prețurile sunt într-adevăr în scădere, dar din piața va trebui acoperită “cota” Hidroelectrica, care vine în facturile populației la acel preț foarte mic și încă sub prețul pieței, de 102 lei/MWh, deci probabil vom asista, din partea reglementatorului sau a Guvernului la noi decizii pe tot lanțul posibil cu impact direct pentru companiile de producție, distribuție și furnizare a energiei electrice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *