Guvernul ar putea compensa costurile cu certificatele de emisii ale tuturor companiilor româneşti

Guvernul discută o schema de compensare a costurilor cu achiziţia de certificate de emisii, pe care sunt obligate să le cumpere toate companiile care emit CO2 în atmosferă. Detaliile nu sunt încă stabilite.

“S-a aprobat un Memorandum prin care se constituie o comisie interministerială pentru stabilirea schemei de compensare pentru certificatele de emisii de dioxid de carbon, care va veni în sprijinul industriei, al marilor consumatori de energie, așa cum le-am promis în urmă cu o săptămână la întâlnirea pe care am avut-o. Sperăm ca aceste măsuri să impulsioneze industria energetică”, a declarant consilierul de stat pe probleme economice al premierului Dăncilă, Florin Ciocănelea, la o conferinţă pe teme energetice organizată de publicaţia specializată Energynomics

“Este vorba despre o compensare a acestor costuri cu achiziţia de certificate de emisii. Nu ştiu exact care va fi schema, în Europa sunt 15 astfel de scheme de compensare, care se aplică în 15 state. Nu vom compensa doar pentru o anumită companie, este pentru toate companiile care au aceste costuri cu certificatele de emisii”, a explicat consilierul de stat. Răspunsul acesta a fost dat după ce am întrebat dacă schema de compensare ar putea însemna inclusiv scutirea de la plata unor taxe către buget pentru aceste companii.

Certificatele de emisii se cumpără de pe bursă de toate companiile care emit dioxid de carbon, aceasta fiind politica europeană. Aceste certificate s-au scumpit accentuat în ultimii ani (de la 5 euro acum doi ani la peste 25 în prezent) şi probabil trendul va continua. Cea mai afectată companie din România este Complexul Energetic Oltenia, care arde cărbune pentru a produce energie electrică. Compania a plătit , în total, 1,4 miliarde de lei, pentru energia produsă în 2018 şi consumată în România. Ceea ce s-a tradus în pierderi  de 1,1 miliarde de lei pentru CE Oltenia, anul trecut-45% din cifra de afaceri a firmei au fost doar cheltuielile cu certificatele. Iar o parte din bani au fost plătiţi din credite, luate special cu acest scop. Inclusiv cu garanţia statului.

Dincolo de CEO, certificatele se cumpără şi de ceilalţi producători de energie pe bază de resurse fosile şi de companiile din industrie care emit CO2.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *