Compania de stat Romgaz, căreia Guvernul i-a solicitat să intre în vastul proiect de gaze offshore Neptun Deep în locul Exxon nu a făcut americanilor nici măcar o ofertă de cumpărare a participației, însă apar primele semnale că statul ar împinge Romgaz să fie operatorul blocului. Ceea ce n ar fi un pas în direcția bună pentru proiect, spun analiștii.
Wood, una dintre cele mai mari case de consultanță din lume, a trimis în data de 3 martie, în newsletter-ul pentru clienți, și o informare referitoare la Romgaz. În ea scrie ce știam deja – că Romgaz va face în maximum două luni o ofertă americanilor de la Exxon Mobil pentru achiziția pachetului de 50% din Neptun Deep dar, în premieră, și altceva: că Romgaz ar putea fi chiar operatorul blocului, după cum se înțelege din declarațiile ministrului Energiei.
În informarea pe care o puteți vedea mai jos, analistul de la Wood arată că nici Petrom nici Romgaz nu au experiență în zone de apă adâncă, dar Petrom ar beneficia de experiența acționarului majoritar, OMV, în această zonă. De aceea, el apreciază că, deși o implicare mai mare a Romgaz ar putea fi un semnal de sprijin pentru proiect din partea statului, ar fi preferabil pentru proiect ca Petrom să fie operator. Prezența Romgaz în calitate de operator nu ar fi benefică pentru proiect, crede analistul.
Iată extrasul din informarea Wood referitoare la Romgaz:
Este pentru prima dată când asistăm la discuții (fie ele și speculații) despre posibilitatea ca Romgaz să fie operatorul proiectului Neptun Deep, rol pe care acum în are ExxonMobil. Putem specula că analistul de la Wood a citit într-o anunită cheie ultima declarație a ministrului Energiei, Virgil Popescu.
“Am înţeles că există această temere în piaţă privind conducerea Romgaz. În momentul de faţă, atât directorul general, care este numit pe o perioadă de două luni, care acoperă exact perioada depunerii ofertei pentru achiziţia pachetului de la Exxon, Consiliul de Administraţie, directorul economic, toţi experţii din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. Nu ştiu dacă în România cineva are expertiză pentru mare adâncime, dar eu zic să le dăm această şansă celor de la Romgaz. Eu cred că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect”, a spus ministrul la o conferință online pe tema resurselor din Marea Neagră.
ExxonMobil are o cotă de participare de 50% în proiectul Neptun, la fel ca și Petrom, dar americanii sunt operatorul blocului. Preluarea potențială de către Romgaz a participației companiei americane nu implică automat și faptul că Romgaz va fi operator. Cei doi parteneri, Romgaz (potențial) și Petrom ar trebui să se înțeleagă asupra acestui aspect.
Am trimis o solicitare către Romgaz pe această temă în această dimineață, dar până la ora publicării acestui material nu am primit încă vreun răspuns. Îl vom publica imediat ce îl vom primi.
Cum e cu expertiza
Într-adevăr, niciuna dintre cele două companii nu are experiență în dezvoltarea unor zăcăminte offshore de mare adâncime. Romgaz însă nu are deloc experiență pe segmentul offshore, nu a prospectat și nu a exploatat niciodată un zăcământ în largul mării. Petrom este prezentă în Marea Neagră de patru decenii (circa 10% din consumul de gaze al țării provine și acum din Marea neagră) în zona de mică adâncime. Nu are nici ea experiență în zona de apă adâncă, dar a fost partener al Exxon pe parcursul prospecțiunilor pentru Neptun Deep
Mai nou, compania este implicată și în explorarea offshore a unor blocuri din Bulgaria și Georgia.