Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a solicitat, vineri, introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern a unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali care să permită ca în cazul a 15 domenii aceştia să beneficieze, prin intermediul certificatelor de emisii de CO2, de reduceri ale preţului la energie electrică.
„Aş dori introducerea pe ordinea suplimentară a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, aprobată prin Legea nr. 163/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice”, a transmis Popescu, în deschiderea şedinţei de Guvern.
Premierul i-a cerut ministrului să fie mai explicit, adăugând că, în esenţă, este vorba despre „schema de ajutor de stat care este aprobată de Comisia Europeană şi care este aplicată în 12 ţări europene, care permite către consumatorii industriali din 16 domenii…”.
Popescu a intervenit, spunând că este vorba despre 15 domenii.
„15 domenii să beneficieze prin intermediul certificatelor de emisii de CO2 de reduceri ale preţului la energie electrică”, a continuat Orban.
În octombrie, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România a tras un semnal de alarmă referitor la prețurile mari ale energiei electrice din piața concurențială, care pot conduce chiar la închiderea unor fabrici.
„Industria se află în mari dificultăți din cauza prețului energiei electrice și al gazelor, a tuturor taxelor și schemelor de sprijin pe care este obligată să le susțină”, a declarat Marian Năstase, Președintele ABIEC.
„Asistăm neputincioși la distrugerea competitivității companiilor din România chiar de propriii aleși, într-o realitate în care industria este ignorată atunci când se elaborează nenumărate strategii, programe, politici și scheme de susținere. Reprezentăm industrii care realizează produse cu valoare adăugată mare, angajăm sute de mii de oameni direct și indirect și, în ciuda rolului important pe care îl jucăm în economia României, constatăm că măsurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe piețele internaționale”, spune Năstase, care este și președinte al CA Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din România.
Marii consumatori de energie electrică sunt exceptați și de la plata majorității certificatelor verzi pe care trebuia să le achiziționeze în baza legislației de sprijin pentru energia regenerabilă.