Guvernul amenință Primăria Capitalei cu executarea silită dacă nu plătește factura la căldură și apă caldă

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, la Hotnews.ro, că, dacă Termoenergetoca, societate a Primăriei Capitalei, nu plătește factura pentru agentul termic livrat de Elecrocentrale Bucuirești, există soluția ca ANAF să execute silit Primăria Capitalei.

Mecanismul pe scurt, explicat de ministru: “Elcen are datorii la ANAF, ANAF va prelua creanța și se va îndrepta împotriva Termoenergetica și a Prrimăriei.

“Sunt dezamăgit de Termoenergetica, observ că a moștenit năravurile (RADET-n.red.). Iar am ajuns cu datorii scadente, azi Elcen a notificat Termoenergetica , pentru o datorie scadentă de 167 milioane de lei. Nu înțeleg de ce nu își fac plățile. Când ai preluat cu zero (Termoenergetica este succesoarea RADET, care a intrat ]n faliment-n.red.), nu înțeleg de ce să tragi de ele? Nu se va mai putea așa, vă puteți trezi cu știrea că am poprit conturile Primăriei. ANAF poate prelua creanța, se practică, se cesionează, iar PMB și Termoenergetica au bani în contul Trezoreria statului. Dacă nu plătesc, ne vom recupera banii direct din cont. Nu ne putem juca cu sistemul energetic național”, a declarat Virgil Popescu.

Elcen a dat un comunicat acum câteva zile în care a anunțat că ar putea fi obligată să sisteze alimentarea cu energie termică a Bucureștiului, în cazul în care Termoenergetica nu plătește factura de 169 de milioane de lei, scadentă la data de 29 ianuarie.

„Din cauza neachitării de către PMB şi Termoenergetica a plăţilor pentru agentul termic destinat locuitorilor Municipiului Bucureşti, Elcen se apropie periculos de situaţia în care nu va putea plăti materia primă, gazul natural, către furnizorul Romgaz şi nu va putea efectua plata salariilor propriilor angajaţi. La rândul său, furnizorul de gaz ar putea sista livrarea materiei prime ca urmare a neîncasării contravalorii pentru gazele livrate, ceea ce ar putea conduce la întreruperea furnizării apei calde şi a căldurii la consumatori”, arată Elcen.

Firea a reacționat după comunicatul Elcen. “Vom face toate plăţile, cu prioritate pentru transportul public în comun, pentru termoficare, pentru spitale, dar aceste pisici negre arătate public din partea ELCEN, instituţie în subordinea Ministerului Economiei, nu fac altceva decât să-i sperie pe cetăţeni. Ei cu asta se ocupă. Este infrastructură critică energia termică, nu poate fi oprită că decide un domn de la ELCEN şi care consideră că Primăria Capitalei nu mai are altceva de achitat decât termoficarea. Bineînţeles că e o prioritate şi e o urgenţă, dar în măsura în care fondurile ne-au fost de fiecare dată în ultimul an şi jumătate tăiate de la Ministerul Finanţelor, fireşte că au fost şi dificultăţi în plata anumitor facturi”, a spus primarul general al Capitalei.

3 Comments

  1. Termoenergetoca, Prrimăriei, un site al hotilor din ELCEN – E-ENERGIA.RO.
    Stati la rand, hotilor, Bucurestiul mai are nevoie si de altceva!

  2. Gunoiul de primar , are un singur scop , falimentarea elcen pt rechinii imobiliari știut fiind faptul că terenurile elcen sunt o mînă de aur . De ce are bani pt tot felul de imbecilități ? De ce a băgat 2 milioane de euro în târgul lu’ peste ? Firea nu fi nevrotică , plataste obligațiile urgente nesimtito și lasă minciună și demagogia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *