Guvernul a pregătit actul prin care Elcen va fi cedată Primăriei Bucureştiul. Transferul va fi pe bani, nu gratuit

Ministerul Energiei a elaborat deja proiectul de act normativ prin care pachetul majoritar de acţiuni al Electrocentrale Bucureşti să poată fi transferat Primăriei. El va intra în Guvern cel mai probabil în această săptămână.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă “pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acţiuni deţinute de către statul român la societățile producătoare de agent termic la unitățile administrației publice locale în vederea înființării și organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”Actul normativ a fost realiyat pentru a se putea transfera Primăriei Capitalei Elcen, producătorul de energie electrică şi termică ce asigură energia termică distribuită în sistemul centralizat din Bucureşti.

Primăria Capitalei intenţionează să preia de la Ministerul Energiei pachetul de 97,5% pe care instituţia îl deţine la Elcen. Potrivit proiectului de OUG, transferul nu se va face gratuit, pentru că ar fi ilegal, deci Primăria va trebui să plătească pentru a prelua termocentralele Elcen. Preţul va fi stabilit în urma unui mecanism detaliat în actul normativ.

“Pretul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, atestat conform legii, ale cărui servicii vor fi achiziţionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. (…) Vânzarea pachetului de acțiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare și valoarea nominală a pachetului de acțiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acțiunii la numărul de acțiuni vândute”, se arată în proiectul de OUG.

La valoarea nominală a acţiunilor, pachetul de acţiuni preluat de Primăria Municipiului Bucureşti valoarează 698 de milioane de lei. Dacă valoarea stabilită de evaluatorul independent va fi mai mai mică, Primăria va plăti această sumă. În caz contrar, se va plăti valoarea din raportul de evaluare.

Momentan însă, nu se ştie cât valoarează Elcen. Compania a instrat în insolvenţă, la fel ca şi principalul său client, regia de termoficare din Bucureşti, RADET. Potrivit datelor de la Ministerul de Finananţe, la finalul anului trecut, valoarea totală a capitalurilor Elcen era de 2,8 miliarde de lei,  valoarea datoriilor era de aproape 2,19 miliarde de lei, iar valoarea creanţeţelor (bani pe care Elcen îi are de încasat), se ridică la 2,63 miliarde de lei.

Totuşi, sumele nu sunt definitive, iar momentan nu se poate face o evaluare până la stabilirea, de către instanţă, a valorii finale a datoriilor şi creanţelor, dat fiind că Elcen este în insolvenţă. “Nu avem încă o valoare, pentru că tabelul creanţelor nu este încă finalizat. Şi, cum sunt în discuţie şi creanţele altora asupra Elcen, este în discuţie şi creanţa Elcen asupra RADET (3,6 miliarde de lei – n.red.”, ne-a declarat Speranţa Munteanu, de la KPMG, administratorul judiciar al Elcen.

Ea a mai spus că evaluarea va ţine cont şi de modul în care va fi ulterior finanţată compania, transferul către Primărie fiind făcut tocmai pentru că autorităţile locale pot primi finanţări nerambursabile pentru producţia de energie termică. În plus, la evaluare trebuie ţinut cont şi de investiţiile care trebuie făcute în activele industriale (termocentralele) pentru a respecta normele de mediu şi a putea funcţiona şi în viitor.

Speranţa Munteanu crede, din experienţa sa, că o evaluare a companiei nu va putea fi făcută mai devreme de “câteva luni”, dar a precizat că nu KPMG trebuie să o facă, firma ocupându-se doar de procesul de insolvenţă.

Elcen administrează cele patru centrale electrice de termoficare (CET), Sud, Vest, Progresu şi Grozăveşti, care produc energie electrică şi termică în cogenerare şi asigură agentul termic pentru RADET, regia de termoficare care, la rândul ei, distribuie energia termică în cele peste 560.000 de apartamente din Bucureşti.

Ambele societăţi sunt in insolvenţă, iar planul este fuziunea lor, într-o nouă entitate, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Preţul energiei termice este puternic subvenţionat în Bucureşti: populaţia plăteşte 164 de lei pentru o gigacalorie, în condiţiile în care costul este de 342 de lei. Diferenţa este acoperită de subvenţii de la Primărie.

Citeşte şi: Cine e de vină pentru situaţia termoficării din Bucureşti: şase ani la rând RADET a mers pe pierdere, iar ELCEN pe profit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *