Guvernul a luat din impozitele plătite de producătorii de gaze pentru a plăti compensațiile furnizorilor de energie electrică

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, alocarea a 335 de milioane de lei, bani proveniţi din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute de titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, pentru a sprijini măsurile privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

„Guvernul a aprobat astăzi, prin hotărâre, alocarea de fonduri rezultate din colectarea impozitului asupra veniturilor suplimentare în contul special prevăzut de Legea 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime. Sunt 335 de milioane de lei din impozitul pentru aceste venituri suplimentare pe care titularii de acorduri petroliere le-au înregistrat şi pe care l-au plătit”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

„În şedinţa de Guvern de astăzi alimentăm bugetul Ministerului Energiei cu 335 de milioane de lei. Sunt bani proveniţi din colectarea impozitului pe veniturile obţinute din vânzarea gazelor din onshore şi offshore, bani care sunt necesari pentru compensarea preţurilor la energie conform prevederilor legale şi schemei pe care o gestionează Ministerul Energiei”, a spus și premierul Ciucă, la începutul şedinţei Executivului, citat de Agerpres.

El a explicat că acest demers este necesar pentru aplicarea măsurilor de menţinere în anul 2023 a preţurilor la energie şi gaze naturale.

„Nu facem nimic altceva decât să ne ţinem de asumarea conform căreia pe parcursul anului 2023 vor fi menţinute preţurile la energie şi gaze, atât la consumatorul casnic, cât şi la IMM-uri şi marii consumatori în conformitate cu prevederile din lege”, a adăugat premierul.

În luna decembrie, Guvernul a decis că banii din supraimpozitarea producătorilor de gaze din perimetre offshore din Marea Neagră și din perimetre onshore de mare adâncime pot fi folosiți și la alimentarea Fondului de Tranziție Energetică, la care cotizau până atunci doar producătorii și traderii de energie electrică, din prețurile de peste 450 de lei/MWh.

În plus, la acest fond se va vărsa, din partea producătorilor de gaze, petrol și al rafinăriilor, și noua taxă de solidaritate de 60% din profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *