Guvernul a luat 9 miliarde de lei în plus din TVA, în total în 2022, deficitul bugetar scade față de 2021, dar nu a redus din cota TVA la carburanți, ci a oferit o compensare de 50 de bani pe litru

Veniturile statului au crescut mai mult decât cheltuielile astfel că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul bugetului consolidat a ajuns la 1,57% din PIB, față de 2,2 % anul trecut pe vremea asta. Încasările din TVA au crescut cu aproape 9 miliarde de lei, în total, dar statul nu a scăzut TVA la carburanți, ci a ales o compensare de 50 de bani pe litru, parțial din banii companiilor.

Execuția bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului din 2022 arată încasări de 179 de  miliarde de lei, cu 31 de miliarde (sau 21%) în plus față de primele cinci luni ale anului trecut. Cheltuielile au crescut și ele, cu doar 26 de miliarde (sau 15%) până la aproape 200 de miliarde de lei.

Așadar, deficitul bugetului general consolidat a fost, după primele cinci luni, de 20,9 miliarde de lei, adică 1,57% din PIB, în scădere de la 2,22% anul precedent, sau cu 5,3 miliarde de lei mai puțin.

La capitolul venituri, remarcăm creșterea încasărilor statului din TVA, pe fondul scumpirilor, care au ajuns la 38 de miliarde de lei, cu 8,7 miliarde (sau 29,5%) peste nivelurile din primele cinci luni ale anului precedent.

Creșteri însemnate au avut și contribuțiile de asigurări, plus 5,6% miliarde sau 10% (până la 57 de miliarde) la veniturile nefiscale, unde se constată o creștere de 5,8 miliarde de lei sau 60%.

Referitor la cheltuieli, avem creșteri importante ale cheltuielilor cu dobânzile, cu 3,84 miliarde de lei (sau 54%) față de nivelul din anul 2021. 11 miliarde de lei au fost plătite în primele cinci luni ale anului în contul dobânzilor. Apare de asemenea o creștere semnificativă a cheltuielilor cu subvențiile, de 1,58 miliarde (sau 56%) față de primele cinci luni ale anului trecut – în total 4,4 miliarde de lei.

Pe fondul creșterii angajaților de la stat, avem, desigur o creștere a cheltuielilor de personal, de 2,1 miliarde de lei, sau 4,6%, până la aproape 48,5 miliarde de lei.

Se mai remarcă o creștere a cheltuielilor cu bunuri și servicii, plus 3,8 miliarde de lei sau 17%, până la 26 de miliarde de lei.

Statul nu a scăzut TVA la carburanți

În condițiile în care a avut parte de această creștere a TVA, taxă aplicată în procent fix la un preț mai mare și la o creștere chiar și pe partea de accize, mai mică, adevărat – acciza fiind fixă, 1,9 lei pe litru la benzină și 1,7 lei la motorină (plus 141 de milioane de lei în total, nu doar la carburanți), Guvernul nu a tăiat din taxe.

Va opera o compensare de 50 de bani pe litru la carburanți, de la 1 iulie, timp de trei luni.

Preţul carburantului la pompă va fi compensat cu 50 de bani, a anunţat joi prim-ministrul Nicolae Ciucă după ședința de Guvern. „Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă”, a declarat Ciucă, joi, la Palatul Victoria. Mecanismul va fi aplicat pe o perioadă de trei luni de zile.

Premierul a mai spus că ”jumătate din această reducere va fi decontată de stat, printr-un mecanism care va fi stabilit între distribuitori şi ministerele de resort”.

”Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare, pentru această perioadă, va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *