Guvernul a eliberat banii pentru programul AFM de instalare de panouri fotovoltaice subvenționate

Guvernul a decis în ședința de joi suplimentarea bugetului Administrației Fondului de Mediu (AFM) cu sumele necesare programului de instalare de panouri fotovoltaice, a informat Ministerul Mediului.

Iată extrasul din comunicatul Mininisterului, relevant în această chestiune:

“Tot prin rectificarea Bugetului de Venituri și cheltuieli  al AFM a fost suplimentat bugetul Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice cu 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operațional Regional (POR), pentru cele 7 regiuni de dezvoltare ale României, mai puțin București-Ilfov (această regiune nefiind eligibilă prin POR).

Această sumă se adaugă la valoarea de 120 milioane lei, disponibilă deja în bugetul AFM pentru regiunea București-Ilfov, totalizând un buget de 656 milioane lei pentru programul care vizează instalarea de sisteme fotovoltaice la gospodării individuale, pentru producția de energie electrică și termică din surse 100% ecologice.

”Suntem pregătiți să lansăm cel mai ambițios program de mediu din ultimii ani. Prin intermediul acestuia, aproximativ 30.000 de gospodării din România vor putea să își reducă costurile cu factura la energie și chiar să devină prosumatori, deoarece orice cantitate de energie produsă și neutilizată va fi automat livrată în rețea, valoarea acesteia urmând să fie scăzută din costul total al facturii”, a precizat ministrul Grațiela Gavrilescu”.

Puteți vedea AICI cât se alocă pentru fiecare regiune

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează, iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *