Creşterea ratei reglementate de rentabilitate (RRR) pentru activitatea de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale, care a fost decisă de Guvern în actul normativ elaborat săptămâna trecută, care modifică celebra OUG 114, nu se va transpune într-o creştere a preţului final la energie electrică pentru populaţie, potrivit unor surse autorizate.
Guvernul a decis creşterea la 6,92% a ratei reglementate de rentabilitate pentru distribuţia de gaze naturale şi energie electrică, dar şi pentru transport, pentru perioada 2019-2023. Aceasta creşte, după ce a fost redusă anul trecut, iar creşterea este de la 5,66% pentru baza actuală de active reglementate, şi de la 6,66%, pentru investiţiile noi reţele, care se adaugă bazei active de acum încolo. Ultimele cifre au fost decise de ANRE anul trecut, fiind în scădere de la valorile anterioare.
Cum Guvernul a decis, după ce ANRE a tăiat, creşterea acestui indicator, prima întrebare este cine va suporta creşterea, dat fiind că acesta se regăseşte în tariful de distribuţie, care este una dintre cele mai importante componente ale tarifului final la populaţie.
Răspunsul scurt pentru factura de energie electrică a populaţiei pare a fi simplu: nimeni, cel puţin în acest an şi la anul.
Mecansimul este următorul: în acest an, în care populaţia plăteşte tarife reglementate la energie electrică pentru zece luni (intervalul martie-decembrie) preţurile finale au fost deja aprobate de ANRE, la fel şi cantităţile şi preţurile cu care vând producătorii (Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Petrom) energia către cei patru furnizori de ultimă instant ai populaţiei (care sunt şi distribuitori), Enel, Electrica, CEZ şi E.On. La aceste preţuri nu se mai umblă, iar eventualele creşteri de costuri pentru furnizori vor fi recuperate în anii următori.
Iar cel puţin anul viitor acest lucru nu se va vedea într-o creştere a facturii finale pentru consumatoriii casnici, dintr-un motiv simplu: “are loc” în acelaşi preţ final. Dacă în acest an, pentru primele trei luni, furnizorii au cumpărat energie la preţul pieţei, şi nouă luni la tarifele reglementate de ANRE, de tip cost plus marjă de 5%, anul viitor achiziţia de energie la preţ reglementat se va face pentru tot anul anul. Dacă în acest an, s-a ajuns ca maximum 30% din energia acestor producători ( cazul Petrom, la cei două firme deţinute de stat este şi mai puţin) să fie vândută la acest preţ reglementat, la anul, potrivit OUG 114, neschimbată la acest capitol, cel puţin 65% din cantitatea de energie vândută de Hidroelectrica şi Nuclearelectrica este vândută la preţ reglementat.
Aşadar, este loc ca, fără să crească preţul final, distribuitorii să poată primi această majorare, doar din scăderea costurilor de achiziţie cu energia, deci afectată va fi profitabilitatea producătorilor. Totul va depinde de ce va decide ANRE pentru viitor. Distribuitorii au avertizat că scăderea de anul trecut a indicatorului RRR, care ar fi urmat să conducă la o o oarecare scădere a facturii finale (modică, circa un leu pe lună la factura medie) va afecta puternic investiţiile, şi, după ce Guvernul a anunţat că acesta va fi crescut din nou, au spus că este un mesaj adresat lor pentru creşterea investiţiilor.