Grupul rus Lukoil, prins la mijloc în procesul de reducere a legăturilor dintre Bulgaria şi Rusia – Bloomberg

Prezenţa grupului petrolier rus Lukoil în Bulgaria este greu de ignorat, în condiţiile în care deţine cea mai mare rafinărie din ţara vecină plus o reţea de peste 220 de benzinării, însă această co-existenţă paşnică şi profitabilă a fost întreruptă de decizia preşedintelui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, astfel că acum Lukoil vrea să îşi vândă activele şi să plece din Bulgaria din cauza a ceea ce numeşte presiune politică, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Dezmembrarea mai multor decenii de afaceri bune între Bulgaria şi Rusia ar finaliza reorientarea Bulgariei spre UE şi NATO şi ar fi în contrast cu ceea ce se întâmplă în Ungaria şi Serbia. O condiţie crucială pentru asta este ca rafinăria Lukoil Neftohim să fie preluată de o „renumită companie internaţională”, fie din Europa, SUA sau Golful Persic, a declarat ministrul bulgar de Finanţe, Assen Vassilev. Criticii Lukoil spun că grupul rus are o influenţă uriaşă asupra elitei politice şi de afaceri din Bulgaria.

„Trebuie să ne asigurăm că afacerea va opera în mod responsabil în ţară şi că nu va fi utilizată pentru a influenţa mediul politic. Ne asigurăm că nu depindem, pentru aprovizionarea noastră critică, de o ţară care ne consideră neprieten”, a declarat Assen Vassilev într-un interviu pentru Bloomberg.

Chiar dacă dorinţa Bulgariei de a se distanţa de Rusia îi aduce felicitări în rândul aliaţilor occidentali, ea creează totuşi nelinişte la Kameno, o localitate în apropiere de portul Burgas, unde este amplasată rafinăria Lukoil Neftohim, şi unde un sfert dintre locuitori lucrează la această rafinărie sau au legătură cu ea.

„Oamenilor le este teamă, este greu să găseşti un loc de muncă dacă eşti în vârstă. Oamenii se tem că noul proprietar al rafinăriei va menţine doar unele operaţiuni dar nu sunt siguri despre restul”, spune Hiulia Alieva, proprietara unui magazin de cadouri şi a unei florării din Kameno.

Modificarea poziţiei Bulgariei nu a trecut neobservată de Lukoil. În luna decembrie, compania rusă a anunţat că, din cauza presiunilor cu care se confruntă în Bulgaria, a decis să îşi revizuiască strategia, inclusiv prin posibila vânzare a rafinăriei de la Burgas. Revizuirea planurilor „este o consecinţă a adoptării, de către autorităţile bulgare, a unor legi discriminatorii şi a altor decizii incorecte motivate politic faţă de rafinărie, care nu au nimic de a face cu o reglementare civilizată a unor mari afaceri şi nici cu creşterea veniturilor la bugetul statului”, a informat atunci compania petrolieră rusească.

Lukoil nu a anunţat în mod concret că a decis să îşi vândă rafinăria în timp ce Litasco SA, divizia internaţională de marketing şi trading a grupului Lukoil, care în mod oficial deţine rafinăria de la Burgas, nu a dorit să comenteze.

Cu toate aceste, ministrul bulgar de Finanţe, Assen Vassilev, este convins că Lukoil caută deja un cumpărător în timp ce Bulgaria are voinţa politică necesară pentru a finaliza o astfel de tranzacţie. „Bulgarilor le place o afacere bună. Diversificarea oferă o şansă bună pentru ţară, o afacere bună pentru industrie. Dacă avem de ales între ideologie şi o afacere bună, vom alege întotdeauna o afacere bună”, a spus oficialul bulgar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *