Grupul Rompetrol modernizează centrala termică a rafinăriei Vega Ploieşti

Rompetrol Rafinare, companie membra a KMG International, va moderniza in perioada urmatoare centrala termica a rafinariei Vega din Ploiesti, pentru cresterea eficientei energetice, dar si pentru continua reducere a impactului activitatilor sale asupra mediului inconjurator, a transmis compania într-un comunicat

Efortul investitional pentru acest proiect se ridica la peste 1,9 milioane USD si cuprinde, printre altele, montarea unui cazan de abur nou, produs in linie cu cele mai inalte standarde, achizitionat la finele anului trecut.

„Implementarea de proiecte noi in cadrul rafinariei Vega este una dintre prioritatiile Rompetrol Rafinare. In ultimii ani, unitatea din Ploiesti a inregistrat o crestere operationala importanta, care ne motiveaza sa mergem mai departe si sa ducem rafinaria, in continuare, pe un drum ascendent. Instalarea cazanului de abur ne va ajuta sa eficientizam procesele de productie, dar, foarte important, sa avem un impact cat mai scazut asupra mediului inconjurator. Telul nostru pentru urmatorii ani este sa crestem eficienta energetica din Vega Ploiesti pana aproape de randamentul maxim”, declara Yedil Utekov, Director General al Rompetrol Rafinare.

Cazanul de abur, de tip ignitubular cu doua tuburi de focar speciale, este prevazut cu trei drumuri de gaze de ardere, dimensiunea optima a focarului asigurand o ardere completa si, implicit, un volum redus de aer. Procesul de ardere a gazului natural se va realiza prin gradarea combustibilului si recircularea interna a gazelor de ardere, rezultand un nivel scazut de oxizi de azot (NOx).

Cu o greutate de circa 60 de tone, lungime de 8,9 de metri, latime de 4,3 metri si o inaltime de 4,4 metri, noul cazan poate sa produca un debit nominal de 40 t/h abur, la presiunea nominala de 15 bar si temperatura nominala de 280 grade Celsius. Piesa ajunsa la rafinaria Vega este proiectata, produsa si testata in conformitate cu standardul international in domeniu PED 201/68/UE.

Obiectivele acestui proiect vizeaza, in principal, imbunatatirea eficientei energetice a rafinariei prin cresterea randamentului de la 91%, in prezent, la circa 96% si reducerea emisiilor rezultate in urma procesului de productie abur, in acord cu prevederile autorizatiei integrate de mediu si a legislatiei in vigoare.

Pentru acest an, rafinaria Vega si-a propus un buget investitional de 8,8 milioane USD, din care 4,2 milioane vor fi alocate proiectelor de optimizare si automatizare a fluxurilor de aprovizionare a materiilor prime, stocarea si productie a produselor petroliere.

Totodata, un buget total de aproximativ 10 milioane USD va fi alocat pentru proiecte de conformare la legislatie, cu un impact direct in reducerea amprentei rafinariei asupra vecinatatilor si mediul inconjurator. Printre acestea, se numara montarea de capace/membrane flotante la un numar de 4 rezervoare (o solutie care nu permite formarea de vapori deasupra produsului petrolier), sisteme de recuperare vapori la punctele de incarcare auto si feroviar, achizitia de incinerator la instalatia de bitum, dar si inlocuirea cuptorului de la instalatia de Distilare in Vid.

Rafinaria Vega Ploiesti, singurul producator intern de bitum si hexan, functioneaza in sinergie perfecta cu rafinaria Petromidia Navodari, care ii asigura materiile prime / semifabricate necesare obtinerii de produse si solutii speciale.

Anul trecut, rafinaria Vega a obtinut opt recorduri operationale, printre care materia prima procesata (406.000 tone), productie de bitum (peste 100.000 tone) sau productie de hexan (84.500 tone).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *