Grupul Rompetrol a plătit taxe de peste 1,7 miliarde de dolari la bugetul României în 2021 – raport de sustenabilitate

Grupul Rompetrol a plătit taxe de peste 1,7 miliarde de dolari la bugetul României anul trecut, potrivit Raportului de Sustenabilitate publicat miercuri și citat de Agerpres.

Forţa de muncă a Grupului a continuat să urmeze o tendinţă stabilă, cu un număr total de 5.322 de angajaţi la sfârşitul anului, dintre care 66% în România, ţara în care sunt desfăşurate cea mai mare parte din operaţiuni. Suplimentar, Rompetrol Downstream generează peste 5.000 de locuri de muncă în reţeaua de staţii deţinută de companie, operată de dealeri.

Potrivit documentului citat, sectoarele de rafinare şi petrochimie au un rol vital în susţinerea economiei naţionale şi regionale, ambele furnizând combustibili şi produse de nişă precum bitum, polimeri, hexan şi, în ciuda opririi temporare a rafinăriei Petromidia, a fost înregistrat cel mai mare randament la motorină şi carburant Jet pentru avioane, de 54,3% wt (cantitatea totală de materie primă procesată de Petromidia în 2021 a fost de 4,59 milioane tone, iar la Vega de 321.052 tone).

„98,5% din cantitatea totală de deşeuri de pe platforma Petromidia a fost reciclată, mai mult decât în 2020, când 93% din cantitate a fost reciclată. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt pe un trend descendent, în mare parte datorită investiţiilor în tehnologie, dezvoltare, lucrări de mentenanţă şi proiecte de mediu din ultimii ani. Printre proiectele din 2021 – modernizări la instalaţia DGRS (desulfurare gaze, recuperare sulf), care au condus la scăderea emisiilor de SO2, schimbarea arzătoarelor cuptoarelor din instalaţiile tehnologice cu unele cu nivel mai scăzut de NOx etc”, se precizează într-un comunicat al Grupului.

Totodată, anul 2021 a marcat a 20-a aniversare a programului de internship Pregătit pentru Carieră, cu studenţi din Constanţa, Ploieşti, Bucureşti, Cluj şi Iaşi. În ultimii ani, compania a oferit training pentru peste 1500 studenţi şi absolvenţi, pentru a deveni profesionişti ai industriei de energie, iar cei mai mulţi dintre ei s-au alăturat ca angajaţi.

Proiectele de implicare în comunitate au depăşit 1,5 milioane de dolari, sumă alocată pentru iniţiative de sănătate, mediu, educaţie şi cultură.

„2021 a continuat să fie definit de provocări şi schimbări, în contextul pandemiei, al incertitudinilor economice, marjelor de rafinare volatile şi a preţului ţiţeiului. Suplimentar, incidentul de pe platforma Petromidia, ce a condus la pierderea a 3 dintre colegii noştri, şi închiderea rafinăriei pentru 83 de zile a însemnat scăderea cantităţii procesate şi rezultate financiare diminuate. Lecţiile dobândite anul trecut au consolidat angajamentul nostru pentru principiile sustenabilităţii, pentru oamenii noştri, comunităţi şi viitor, şi am dezvoltat o strategie extinsă de decarbonizare care oferă companiei o perspectivă tehnologică în tranziţia către o energie cu emisii scăzute şi diversificată”, a declarat Iskander Abdibaitov, Chief Officer Dezvoltare Corporativă.

Raportul de Sustenabilitate arată rolul şi impactul companiei în economia românească, cu accent pe Rompetrol Rafinare şi companiile sale afiliate, precum şi alte companii cu operaţiuni relevante. Rezultatele consolidate în domenii precum guvernanţă corporativă, resurse umane (educaţie şi dezvoltare, siguranţă, diversitate, drepturile omului), managementul mediului (reducerea emisiilor, consumului de apă şi deşeurilor), relaţiile şi investiţiile în comunităţi locale, performanţa pieţei sunt prezentate în contextul anului 2021.

Pentru alinierea la cerinţele Acordului de Climă de la Paris şi a Pactului Verde European, KMG International a identificat un portofoliu de proiecte de decarbonizare care adresează producţia de biocombustibili şi extinderea lanţului valoric al energiei electrice. Proiectele însumează 600 de milioane de dolari şi includ extinderea reţelei de retail a Grupului, încărcarea vehiculelor electrice în reţea proprie, on-site generation, producţia de energie regenerabilă, producţia de biodiesel şi bioetanol.

Unul dintre proiectele majore care se încadrează în sfera acestei strategii este centrala de cogenerare de pe platforma Petromidia, lucrări începute în cursul anului 2021, se precizează în comunicat. Centrala va avea un rol major în stabilizarea producţiei şi distribuţiei de energie electrică în regiune, prin asigurarea nevoilor energetice ale platformei, dar şi prin injectarea surplusului de energie electrică în sistemul naţional. Centrala va furniza de asemenea agent termic pentru platforma Petromidia şi pentru aproximativ 1500 locuinţe din oraşul Năvodari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *