Grupul românesc ENEVO semnează un acord de cooperare strategică cu DNSC pentru creșterea siguranței cibernetice a sectorului energetic din România

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și compania românească ENEVO Group urmează să semneze un acord de cooperare strategică ce vizează creșterea rezilienței cibernetice a infrastructurilor critice din sectorul energetic din România, se arată într-o comunicare a ENEVO.

Acordul va fi semnat joi.

”În contextul intensificării amenințărilor cibernetice la nivel global, în special asupra infrastructurilor critice, acest parteneriat reprezintă un demers esențial pentru consolidarea capacităților de prevenire, detecție și răspuns la incidente în sectorul energetic – un domeniu strategic pentru siguranța națională și funcționarea societății”, arată ENEVO

 

Acordul dintre DNSC și ENEVO Group:

  • susține alinierea României la noile cerințe europene privind securitatea cibernetică, în special Directiva NIS2,
  • valorifică expertiza tehnologică autohtonă pentru a asigura protecția sistemelor operaționale (OT),
  • contribuie la creșterea suveranității digitale a României și a Uniunii Europene prin promovarea unor soluții locale de înaltă performanță.

Acest acord are o valoare strategică națională și europeană, oferind un model concret de colaborare între autorități și mediul privat, menit să sprijine operatorii economici în atingerea celor mai înalte standarde de securitate, arată informarea.

“SentryOT, platforma dezvoltată de ENEVO Group oferă cel mai înalt nivel de reziliență cibernetică sistemelor industriale de control (OT) și este unică la nivel global prin eficiența cu care gestionează incidente complexe de securitate cibernetică asupra infrastructurilor critice din domeniul energetic”, mai arată ENEVO.

Obiectivele cooperării sunt:

  • Schimb de informații și threat intelligence pentru identificarea timpurie și reacția coordonată la atacuri cibernetice;
  • Testarea și implementarea de tehnologii avansate de monitorizare și alertare, precum platforma românească SentryOT, dedicată protejării infrastructurilor industriale;
  • Inițierea de programe comune de cercetare și dezvoltare în domeniul securității OT (Operational Technology);
  • Organizarea de sesiuni de formare și conștientizare pentru personalul din infrastructurile critice;
  • Participarea la elaborarea de politici publice, atât la nivel național, cât și european, în domeniul securității industriale.

Grupul antreprenorial românesc ENEVO Group a fost fondat în anul 2014 de doi colegi de facultate, Cristian Pîrvulescu şi Radu Braşoveanu, și are afaceri în inginerie electrică, sisteme de automatizare pentru sectorul energetic, digitalizare şi securitate cibernetică.

Grupul are o proiecte în 12 ţări, cu 5 birouri regionale şi peste 350 de angajaţi. Cele mai importante birouri ale ENEVO Group sunt în România, Arabia Saudită şi Marea Britanie și ele acoperă o gamă largă de proiecte în domeniile energiei regenerabile, transportul şi distribuţia energiei, petrol şi gaze, automatizare şi securitate cibernetică pentru infrastructuri critice.

În prezent, portofoliul ENEVO Group adună peste 500 MWp de centrale regenerabile în construcţie, peste 50 de centrale fotovoltaice, cu sisteme de control implementate, 40 MWp de centrale fotovoltaice cu autoconsum şi 50 de stații electrice de medie și înaltă tensiune executate ca EPC Contractor sau furnizor de sisteme comandă-control-protecții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *