
Grupul românesc ENEVO Group și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au semnat azi un acord de cooperare care are ca obiectiv consolidarea securității cibernetice a infrastructurilor din domeniul energetic. Acordul vizează în principal testarea tehnologiilor și platformelor de monitorizare și alertare cu privire la atacuri și incidente cibernetice, precum și cooperarea în vederea asigurării vizibilității incidentelor care afectează infrastructuri ale sectorului energetic pentru facilitarea răspunsului comun și coordonat la nivel național.
Acordul dintre DNSC și ENEVO Group are ca scop:
- partajarea de informații și threat intelligence pentru detecția proactivă a atacurilor;
- organizarea de evenimente, workshop-uri și sesiuni de formare în domeniul securității Operational Technology (OT);
- elaborarea și diseminarea către public de materiale analitice și informări bazate pe date statistice relevante;
- sprijin activ pentru elaborarea de politici publice la nivel național și european în domeniul securității industriale.
Asigurarea securității cibernetice în domeniile esențiale depinde fundamental de cooperarea strânsă și efortul conjugat al tuturor actorilor, atât din mediul public, cât și din cel privat, prin încurajarea inovării, dezvoltarea de platforme dedicate, partajarea de know-how și schimbul activ de informații privind amenințările cibernetice, arată ENEVO
DNSC susține lansarea de platforme care facilitează schimbul de informații, analiza și alertarea cu privire la potențiale incidente de securitate cibernetică pentru sectoarele esențiale și importante, spun oficialii instituției.
„Sectorul energetic din România este unul dintre cele mai sofisticate și avansate din punct de vedere al sistemelor și infrastructurilor operaționale. Nu este o surpriză că numărul și intensitatea atacurilor cibernetice ce țintesc acest sector a crescut în complexitate și intensitate, în particular după declanșarea războiului din Ucraina. În acest context avem nevoie de soluții, avem nevoie de parteneri, de profesioniști care să se concentreze asupra îmbunătățirii, securității și rezilienței cibernetice a infrastructurilor critice din domeniul energetic”, a spus Dan Cîmpean, Directorul DNSC.
Platforma SentryOT a fost dezvoltată în cadrul grupului ENEVO de către o echipă românească cu expertiză unică la intersecția dintre securitate cibernetică OT și inginerie energetică. Această dublă specializare asigură o înțelegere profundă a riscurilor specifice infrastructurilor critice și permite crearea unor soluții adaptate realităților din teren, capabile să protejeze eficient procesele industriale esențiale.
„Suntem bucuroși să anunțăm încheierea acestui parteneriat strategic cu DNSC, una din inițiativele care pot contribui la consolidarea rezilienței cibernetice a infrastructurilor energetice critice din România. Acest acord reflectă o viziune comună a sectorului public și privat, bazată pe proactivitate, colaborare, schimb eficient de know-how și competențe. Într-un sector aflat la început de drum, eforturile noastre comune urmăresc gestionarea transparentă și eficace a provocărilor de securitate cibernetică din domeniul industrial și energetic”, afirmă CEO-ul ENEVO Group, Cristian Pârvulescu.
În fiecare secundă se leagă la internet 125 de deviceuri, “suprafaţa de atac” la adresa infrastructurii este tot mai mare
Numărul de dispozitive bazate pe tehnologii care se conectează la Internet a crescut foarte mult, la o medie de 125 pe secundă, la nivel global, iar din ce în ce mai multe dintre acestea sunt în sectorul energetic, a spus Dan Cîmpean.
„Pentru noi, ca Directorat, sectorul energetic, cu întregul lui ecosistem de furnizori de soluţii, servicii, în particular, pe tot ce înseamnă tehnologie, pe tot ce înseamnă securitate cibernetică, este un ecosistem absolut fundamental. Ştim toţi că fără energie s-a închis totul, nu există activitate socială, nu există activitate economică. Deci, e fenomenal de vulnerabil ca stat, ca firmă, ca organizaţie, ca individ.
Acum, de la noi, de la Directorat, observăm nişte trenduri la nivel macro pe domeniul securitate cibernetică care sunt foarte, foarte îngrijorătoare, şi îmi aleg cu mare atenţie vorbele. De când cu războiul hibrid pe care îl avem la graniţă, observăm o creştere constantă, nu exponenţială, şi susţinută a numărului de atacuri, a complexităţii acestora. Sunt mulţi factori, odată evoluţia tehnologică. Pe de altă parte, vorbim despre numărul mare de tehnologii, de dispozitive bazate pe tehnologii, operaţionale care se conectează la internet. Eu spun, cred că avem o medie de 125 astfel de conectări pe secundă, la nivel global, iar din ce în ce mai multe dintre acestea sunt în sectorul energetic”, a spus Cîmpean.
Or, tocmai aceasta extindere a digitalizării creează o “suprafaţă de atac” din ce în ce mai mare şi, de aceea, este nevoie de cunoştinţe foarte specializate din partea inginerilor, automaticienilor, energeticienilor şi specialiştilor din IT pentru ca infrastructura energetică să poată rezista atacurilor cibernetice
„Avem, pe de o parte, o infrastructură tehnică din ce în ce mai sofisticată, din ce în ce mai complicată, iar pe de altă parte, atacuri statale şi non-statale care cresc în mod susţinut şi în mod sistematic. Evident, când se doreşte un impact negativ asupra unui stat, încep un atac sistematic în infrastructura energetică, de transport, de sănătate, financiar-bancară etc. Partea bună este că observăm şi soluţii. Noi la Directorat vrem să identificăm, să validăm şi să recunoaştem aceste soluţii despre care credem că sunt utile şi valoroase. În Uniunea Europeană ce se întâmplă pe domeniul cyber, ştiţi la fel de bine ca şi mine, converg foarte multe lucruri. Graniţele deja nu prea mai au relevanţă, pentru că totul e la un click distanţă, soluţiile sunt la un click distanţă, iar locaţia geografică deja nu mai contează”, a mai spus Câmpean.
ENEVO Group este o companie românească de inginerie care are misiunea de a oferi soluții inovatoare și eficiente clienților din sectorul energetic internațional. ENEVO Group este un contractor general specializat în construcția și modernizarea stațiilor electrice, centralelor regenerabile și a sistemelor de automatizare a proceselor industriale. Compania este construită în jurul unei echipe experimentate și multidisciplinare care include specialiști în energie, construcții civile, automatizări, telecomunicații și securitate cibernetică pentru infrastructuri critice.
Compania este organizată în trei divizii de business – Power T&D, Renewables, Automation – și acoperă întregul ciclu de dezvoltare al proiectelor: de la inginerie până la livrarea soluțiilor la cheie.
ENEVO Group are birouri în România, Arabia Saudită și Marea Britanie, o echipă multinațională de peste 350 de angajați, iar în portofoliul său de clienți se regăsesc printre cele mai mari companii din lume.
SentryOT, platforma de securitate cibernetică dezvoltată de ENEVO Cybersec, parte a ENEVO Group, este singura soluție construită integral în România, dedicată protejării rețelelor de tip Operational Technology (OT). Proiectată special pentru infrastructurile critice din domeniile energiei electrice, gazelor naturale, apei și industriei petroliere, SentryOT furnizează un nivel ridicat de reziliență cibernetică, adaptat cerințelor specifice mediului industrial
Funcționalități avansate ale SentryOT sunt:
- Vizibilitate completă asupra mediilor OT, prin monitorizarea traficului în interiorul rețelelor de control industrial;
- Corelare în timp real a evenimentelor de securitate cu fluxurile de comandă operațională, pentru detectarea anomaliilor funcționale;
- Alertare contextuală, conștientă de proces, cu generare de rapoarte personalizate care reflectă fidel realitatea din teren;
- Continuitatea operațiunilor, prin detectarea timpurie şi optimizarea acțiunilor complexe de remediere in urma atacurilor cibernetice.