Grupul nou pe cărbune de la Rovinari, din nou pe masa acţionarilor Complexului Energetic Oltenia

Acţionarii Complexului vor decide, în ultima zi a acestei luni, dacă vor da mandatul de negociere pentru clauzele care privesc viitorul grup de 600 MW de la Rovinari, care ar urma să fie construit în parteneriat cu o companie chineză.

Iată ce scrie în convocatorul şedinţei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor CE Oltenia, din data de 30 octombrie

Ordinea de zi a sedintei Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor:

“1 Aprobarea acordarii mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Carbune pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmeaza a fi incheiat intre Societatea de Implementare si Societatea Complexul Energetic Oltenia SA si eliberarea unui mandat de negociere, in forma scrisa, pentru clauzele Contractului de Furnizare Carbune agreate si pentru clauzele ramase in divergenta, conform Anexei nr. 19 la Nota nr. 455/22.08.2019.

2. Aprobarea acordarii mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Superficie, Uz si Servitute pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmeaza a fi incheiat intre Societatea de Implementare si Societatea Complexul Energetic Oltenia SA si eliberarea unui mandat de negociere, in forma scrisa, pentru clauzele Contractului de Superficie, Uz si Servitute agreate si pentru clauzele ramase in divergenta, conform Anexei nr. 15 la Nota nr. 456/22.08.2019”.

Este pentru a doua oară în ultima jumătate de an când conducerea Complexului Energetic Oltenia încearcă să obţină acordul acţionarilor (adică al statului) pentru proceduri legate de demararea proiectului grupului nou pe cărbune de la Rovinari.

La finalul lunii iulie, acţionarii CE Oltenia au respins un mandat de negociere care viza aceast proiect.

 

Nu aprobă acordarea mandatului de negociere Comisiei numite pentru negocierea clauzelor Contractului de Furnizare Cărbune pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, având în vedere că acest subiect, în conformitate cu prevederile Anexei 2 la Actul Constitutiv actualizat al Societăţii-limitele de competenţă ale Directoratului, Consiliului de Supraveghere şi Adunării Generale a Acţionarilor, vizând contractele şi operaţiunile la nivelul Societăţii, nr. crt 4- Contracte de vânzare a lignitului-nu este în competenţa de aprobare a Adunării Generale a Acţionarilor”.Aceasta a fost decizia AGA din 22 iulie, în condiţiile în care acţionarii urmau să aprobe în acea şedinţă mandatul pentru primele negocieri cu investitorul chinez cu care ar urma să se contruiască un grup nou la termocentrala Rovinari.

AGEA ar mai fi trebuit să ia în discuţie şi „Nota de informare privind negocierea clauzelor Contractului de Superficie, Uz şi Servitute pentru noul grup energetic de 600 MW ce urmează a fi încheiat între Societatea de Implementare şi Societatea Complexul Energetic Oltenia SA”, potrivit convocatorului de la acea dată. Nu s-a mai întâmplat atunci.

Proiectul noului grup pe cărbune de la Rovinari, care urmează să fie realizat în parteneriat cu China Huadian Group, este o investiţie de circa un milliard de euro. Grupul nou pe carbune este una dintre investiţiile prioritare care apar în ultima formă a Strategiei Energetice Naţionale.

Negocierile au început în anul 2012, discuţiile au fost întrerupte în 2016 şi au fost reluate la finalul anului trecut.

 

 

1 Comment

  1. Negocierile au inceput in 2007, dar e mai putin important.Cand nu stiu intreb -cine semneaza mandatul pentru AGA , daca ministrul energiei nu este ? Nu va grabiti cu raspunsul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *