Grupul grecesc AVAX va construi centrala pe gaze de la Mintia, de 1.750 MW, pentru Mass Group Holding. Contract de 673 mil. euro

Grupul AVAX anunță că a semnat un contract cu grupul Mass Group Holding (MGH) pentru construcția și punerea în funcțiune a centralei electrice cu ciclu combinat de 1.750 MW Mintia , cu un buget total de 673,5 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă. AVAX este un cunoscut grup din Grecia, care a construit inclusiv metroul din Atena.

“Mai exact, centrala electrică cu ciclu combinat Mintia va fi construită în regiunea Deva din România. Construcția va dura 38 de luni și se preconizează că va începe imediat, creând aproximativ 700 de locuri de muncă. Acesta este cel mai mare proiect de construcție a unei unități de generare a energiei electrice atribuit unei companii grecești până în prezent și va fi livrat la cheie în vara anului 2026”, se mai arată în comunicat.

“Unitatea va funcționa pe bază de gaze naturale și va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 și trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS. (Achiziționarea echipamentelor nu face parte din domeniul de aplicare a contractului AVAX)”, mai arată comunicatul.

“Acest nou proiect este al treilea consecutiv atribuit de Mass Group Holding grupului AVAX și confirmă încrederea grupului energetic în capacitățile sale. Proiectele anterioare au fost faza nr. 2 și faza nr. 3 ale centralei de generare a energiei electrice din orașul Besmayah, Irak, cu o capacitate totală de 3.150 MW. După finalizarea noului proiect, AVAX va fi livrat către MGH unități de energie cu o capacitate totală de 4,9 GW”, mai soune compania greacă.

În urma acestui nou contract, volumul de lucru al Grupului (în contracte semnate și în curs de semnare, și excluzând execuția din cursul anului 2023) este în prezent de aproximativ 3 miliarde de euro, mai spun grecii.

„Grupul AVAX își dovedește puterea și orientarea internațională prin încheierea cu succes a unor acorduri precum cel de astăzi. Mulțumim sincer Mass Group Holding pentru încrederea acordată, deoarece, cu acest al treilea proiect consecutiv, ne-a acordat acum contracte în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro. Atribuirea centralei electrice cu ciclu combinat de la Mintia confirmă know-how-ul AVAX în domeniul proiectelor energetice și industriale.”, a spus Președintele Grupului AVAX, Christos Joannou.

Mass Energy Global Rom, companie controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, a devenit proprietarul activelor termocentralei Mintia, cumpărate în faliment. Tranzacția s-a perfectat pe 27 decembrie 2022 iar administratorul judiciar al societății a fost Expert Insolvență SPRL.

Mass are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă. CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor.

Grupul AVAX este unul dintre cele mai vechi și mai mari grupuri de construcții din Grecia, activ în principal în domeniul construcțiilor, concesiunilor și dezvoltării imobiliare. Printre proiectele mari se numără și metroul din Atena.

Grupul are o experiență și un know-how semnificative în domeniul transportului de gaze naturale, al rețelelor de distribuție și al instalațiilor de depozitare și investește în mod regulat în proiecte energetice și industriale, cum ar fi centrale electrice, terminale de gaz lichefiat, rafinării, precum și în proiecte de mediu, conform propriei descrieri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *