Grupul portughez de utilităţi EDP-Energias de Portugal se pregăteşte să vândă până la trei portofolii de active regenerabile din Europa în acest an, active cu o valoare potenţială combinată de 1,5 miliarde de euro, pentru a-şi finanţa ambiţiile în domeniul energiei curate, a declarat miercuri pentru Reuters directorul general Miguel Stilwell de Andrade, citat de Agerpres.
În conformitate cu eforturile globale de reducere a emisiilor de CO2, cea mai mare companie de utilităţi din Portugalia a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să renunţe la producţia de electricitate pe bază de cărbune în 2025 şi la finele acestui deceniu să producă energie numai din surse regenerabile.
Aceasta în contextul în care firmele cu operaţiuni în domeniul energiilor regenerabile sunt evaluate la un nivel ridicat pe pieţele publice şi private de către investitori, care se aşteaptă la o creştere constantă pe piaţa energiei regenerabile pe măsură ce decidenţii caută alternative la combustibilii fosili.
În cadrul unui plan care prevede vânzare a o treime din noile parcuri eoliene şi fotovoltaice pe care le construieşte, EDP va anunţa în scurt timp vânzarea a două portofolii din Europa, a dezvăluit Miguel Stilwell de Andrade. „Există un al treilea portofoliu pe care îl analizăm şi de asemenea am demarat lucrările la tranzacţiile pentru 2022”, a adăugat Andrade.
EDP şi-a propus să finalizeze tranzacţiile până la finele anului şi să reinvestească capitalul în operaţiuni regenerabile în ideea ca până în 2030 să adauge 50 de Gigavaţi de capacităţi regenerabile.
Miguel Stilwell de Andrade a mai spus că portofoliile vizate sunt în Europa şi sunt suficiente pentru a produce aproximativ 200 de Megawaţi de energie electrică, adăugând că ar putea fi evaluate între 300 şi 500 milioane de euro fiecare.
O sursă din apropierea acestui dosar a declarat pentru Reuters că EDP este interesat să îşi vândă parcurile eoliene amplasate la Cadiz, sudul Spaniei, şi Tarragona, nord-estul Spaniei, cu o capacitate combinată de 180 de Megawaţi. Stilwell de Andrade a refuzat să comenteze aceste detalii dar a spus că speră să vină cu mai multe informaţii până în luna august.
Conform evaluărilor bursiere actuale, acţiunile EDP Renewables, o subsidiară a EDP specializată pe energiile regenerabile, sunt evaluate la aproximativ 15 ori peste câştigurile core, faţă de zece ori pentru întregul grup EDP.
Subsidiara EDP Renewables este prezentă şi în România unde are un portofoliu de proiecte cu o capacitate de 521 MW, din care 471 MW sunt pe energia eoliană. EDP Renewables este al treilea cel mai puternic investitor în sectorul energiei verzi din România, după CEZ (600 MW) şi Enel.