mn

Grupul chinez CATL va produce baterii pentru vehicule electrice în Europa, după un contract cu BMW

Cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din China – CATL – a obţinut un contract de peste un miliard de euro (1,6 miliarde de dolari) de la BMW AG, şi va construi o fabrică unde va produce baterii pentru maşinile electrice din Europa, a anunţat Glenn Schmidt, purtător de cuvânt al producătorului auto german, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

CATL analizează potenţialele locaţii pentru facilitatea de producere a bateriilor din Europe, iar landul german state Turingia a încurajat compania chineză să folosească o unitate din Erfurt, în estul ţării.

Luna trecută, un alt mare producător auto german, Daimler AG, a plasat o comandă către CATL pentru a achiziţiona bateriile necesare funcţionării maşinilor sale electrice.

În 11 iunie, acţiunile CATL au urcat cu 44% în debutul lor la Bursa de la Shenzhen, nivelul maxim admis în prima zi de tranzacţionare pentru titlurile nou listate.

CATL, cu sediul în provincia chineză Fujian, a vândut 217 milioane de noi acţiuni, sau 10% din capital, la un preţ iniţial de 25,14 yuani (3,92 dolari) per titlu.

Gigantul vrea astfel să-şi finanţeze expansiunea rapidă, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing promovează în mod agresiv vehiculele electrice ca o alternativă mai curată la combustibilii poluatori fosili.

Analiştii de la Samsung Securities apreciază că Oferta Publică Iniţială (IPO) ar urma să acopere doar jumătate din costul planificatei majorări a capacităţii de producţie.

CATL este deja furnizor al producătorilor auto chinezi SAIC Motor Corp şi Geely şi are acorduri cu firmele auto internaţionale.

Vânzările de vehicule electrice pe piaţa chineză s-au dublat în primele patru luni din acest an, la 225.000 de unităţi. Producţia de baterii cu litiu în China a urcat cu 31% anul trecut, ajungând la 1,18 miliarde de unităţi.

În prezent, majoritatea bateriilor pentru vehiculele electrice se produce în Asia, piaţa fiind dominată de firmele nipone Panasonic şi NEC, grupurile sud-coreene LG şi Samsung, de companiile chineze BYD şi CATL, şi de Tesla în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.