Grupul 5, retehnologizat, al centralei pe cărbune de la Rovinari, intră în probe începând de astăzi, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Centralele pe cărbune din Oltenia vor avea un aport sporit în această iarnă.
“Din 1989 România și-a pierdut jumătate din capacitatea de a produce energie în bandă. Sistemul energetic a fost ignorat în ultimii 30 de ani. Nu poți să discuți de competitivitatea unei economii dacă nu ai grijă se energie. Eu cred că lucrul acesta s-a schimbat în ultima perioadă.
Avem în lucru 1700 de megawați la Centrala de la Mintia, grup pe gaz, La Ișalnița avem o licitație în curs de peste 800 de megawați, la CEO, intră în probe azi grupul 5 Rovinari. Dacă totul merge bine, în următoarele zile, va fi la parametri, 300 MW”, s spus ministrul Energiei la o conferință pe teme de energie organizată de publicația specializtă InvesTenergy.
“La Iernut – investiția a fost deblocată, sperăm să o terminăm măcar jumătate anul acesta și va fi gata cel mai târziu în integralitate la mijlocul anului viitor. Întârzierile nu sunt din cauza noastră, ci din cauza relației cu antreprenorul general, Duro Felguera”, a mai spus ministrul.
Lucrările de modernizare ale grupului 5 de la Rovinari au început acum zece ani și, potrivit estimărilor din presa locală, lucrările ar fi costat circa 100 de milioane de euro.
Potrivit programului de iarnă, Dispeceratul Energetic Național se bazează pentru a trece iarna pe un aport susținut al centralelor pe cărbune. Astfel, pe lângă noul grup de la Rovinari, în program se vorbește și despre “grupurile scoase din funcțiune în anul 2023 (2 grupuri de 330 MW ale Societății ”Complexul Energetic Oltenia” S.A”.