Greva minerilor din Oltenia s-a extins, ministrul Energiei discută acum cu angajaţii CE Oltenia. România importă energie, dar are noroc că bate vântul

Ministrul Energiei, Anton Anton, discută, luni dimineaţa, cu reprezentanţii minerilor din Complexul Energetic Oltenia, în legătură cu revendicările acestora, a anunţat Ministerul Energiei. Greva minerilor s-a extins iar presa locală spune că unele grupuri ale centralelor ar fi fost oprite din cauza lipsei cărbunelui.

La discuţii participă şi conducerea Complexului Energetic Oltenia.

Câteva sute de mineri, angajaţi ai mai multor cariere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), au intrat în grevă în urmă cu trei zile, ei refuzând să intre în ture şi cerând majorarea salariilor şi acordarea de vouchere de vacanţă.

Potrivit reprezentanţilor minerilor, protestul a început vineri seara la Cariera Jilţ Nord, extinzându-se apoi la Jilţ Sud, Roşiuţa şi Motru. Conform presei locale, greva spontană s-a extins şi la carierele Roşia şi Pinoasa. Aproape toate unitățile miniere ale CEO sunt astfel în grevă, iar un grup de la termocentrala Turceni și unul de la Ișalnița au fost oprite din lipsă de carbine, potrivit aceleiaşi surse, dar informaţiile nu pot fi confirmare official.

Minerii de la Cariera Roşiuţa au prezentat şi o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecţie, creşterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă şi duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanţă.

„Ca urmare a întreruperii voluntare a lucrului în unele cariere din cadrul Societăţii Complexul Energetic Oltenia, cu consecinţe iremediabile asupra activităţii companiei, a fost stabilită, de către conducerea Ministerului Energiei, o întâlnire între conducerea societăţii şi partenerii sociali, la sediul Ministerului Energiei, în data de 14.01.2019, ora 15:00, pentru identificarea soluţiilor corespunzătoare. Având în vedere posibilitatea producerii unor consecinţe deosebit de grave asupra funcţionării Sistemului Energetic Naţional, precum şi pentru desfăşurarea cu rezultate optime a întâlnirii stabilite, este necesară reluarea imediată a activităţii de producţie. Conducerea societăţii îşi manifestă totala disponibilitate pentru continuarea dialogului cu partenerii sociali în vederea soluţionării problemelor apărute”, a precizat într-un comunicat de presă, administraţia CEO.

La ora transmiterii acestei ştiri, centralele pe carbine erau a doua sursă de producţia de energie electrică a ţării, cu 1.990 MW, după cele pe hidrocarburi. România importă energie pentru a-şi asigura consumul, însă importul este diminuat la sub 700 MW, pentru că bate vântul, iar turbinele eoliene produc peste 1.700 MW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *