Muncitorii de la două instalații de gaz natural lichefiat (LNG) ale Chevron din Australia au intrat în grevă vineri, după ce negocierile au eșuat, ceea ce ar putea scoate de pe piață o cantitate de gaze care reprezintă peste 5% din oferta mondială, arată Reuters.
Nu au fost programate alte discuții între sindicate și marele producător american de energie, potrivit site-ului de internet al Fair Work Commission, instituția care mediază conflictele de muncă din Australia, care a mediat cinci zile de negocieri între companie și angajați
Australia este acum cel mai mare exportator de LNG din lume, iar principalii săi cumpărători se află în Asia. Disputa privind salariile și condițiile de muncă la instalațiile Gorgon și Wheatstone ale Chevron a susținut prețurile la gazele naturale din Marea Britanie și Europa, întrucât comercianții anticipează că scăderea ofertelor australiene ar intensifica concurența din alte surse.
Prețurile europene la gaze au urcat cu până la 12% după vestea grevei de vineri.
Întreruperile din instalațiile Chevron, care ar urma să se intensifice în următoarele săptămâni, au loc după ce luna trecută producătorul național Woodside Energy a evitat grevele de la instalația de LNG North West Shelf, situată în apropiere, printr-un acord cu aceleași sindicate în care a majorat salariile și a îngreunat angajarea de contractori.
„Din păcate, în urma numeroaselor întâlniri și sesiuni de conciliere în fața Fair Work Commission, rămânem despărțiți în ceea ce privește termenii cheie”, a declarat un purtător de cuvânt al Chevron. Compania a spus că sindicatele cer termeni „peste și mai presus” decât alții din industrie, fără a da detalii.
Brad Gandy, un purtător de cuvânt al sindicatului Offshore Alliance, a declarat că coaliția sindicală a fost de acord „cu bună credință” cu discuțiile mediate, „dar după cinci zile, Chevron abia dacă a cedat”.
„Chevron se comportă într-un mod nerezonabil și de-a dreptul neobișnuit”, a spus el într-o declarație. „Membrii Offshore Alliance le cer să schimbe direcția, astfel încât această dispută să poată fi soluționată”.
Cele două părți sunt în dezacord cu privire la aspecte care includ salariile, siguranța locului de muncă, listele de personal și regulile privind orele suplimentare și transferurile între instalațiile Chevron. Întreruperile de lucru de până la 11 ore vor continua până joi, urmând să se ajungă la o grevă totală până pe 29 septembrie dacă disputa rămâne nerezolvată.
Chevron a anunțat că va continua să ia măsuri pentru a menține operațiunile în cazul în care vor avea loc întreruperi, fără a oferi detalii. Sindicatele au avertizat că uzina LNG va trebui să fie închisă „dacă nu există personal competent pentru a efectua transferurile în timpul întreruperilor activităților”. Nu este clar cum se va putea încărca LNG în timpul întreurperii programului de lucru.
China și Japonia sunt principalii doi cumpărători de LNG australian, urmate de Coreea de Sud și Taiwan.
Analistul în probleme de energie Saul Kavonic a declarat că grevele par a fi declanșate pentru a pune mai multă presiune asupra Chevron pentru a ajunge la un acord, mai degrabă decât pentru a afecta substanțial producția. „O închidere completă a instalațiilor pur și simplu nu poate avea loc pentru mult timp, deoarece ar provoca o criză energetică în Australia de Vest care ar face ca guvernul să intervină pentru a opri orice grevă”, a spus el
Grevele erau programate să înceapă joi dimineață, dar sindicatele au amânat de două ori momentul, după ce s-au făcut unele progrese în cadrul negocierilor.