Greșeală sau rea-intenție? Parlamentarii reintroduc obligația autorizației de construire la montarea panourilor fotovoltaice acasă

O lege nouă, care modifică și ea legea construcțiilor, reintroduce obligația persoanelor fizice de a obține autorizația de construire pentru montarea de panouri fotovoltaice acasă. Obligația fusese scoasă printr-o lege din mai, care modifica și ea legea construcțiilor.

În luna mai, parlamentarii apobau un proiect de lege prin care se modifica legea construcțiilor, legea 50/1991 și care, după multe solicitări din partea celor interesați, ușura viața persoanelor fizice care doreau să instaleze panouri fotovoltaice acasă: elimina obligativitatea obținerii autorizației de construire, un proces cronofag și costisitor.

La articolul 11 din respectiva lege, se introducea un punct suplimentar. Iată ce scria acolo:

„Noua formă a articolului 11 este următoarea:

Art. 11 – (1) Se pot executa fără autorizaţie de construire următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistenţă şi/sau aspectul arhitectural al construcţiilor: (…) p) montarea de panouri fotovoltaice si/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pe acoperișul clădirilor, cu înștiințarea prealabilă a autorităților administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare.”

Însă lucrurile nu au rămas așa. Din data de 2 noiembrie intră în vigoare o nouă lege, „Legea nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții”, publicată deja în Monitorul Oficial. Iar această nouă lege modifică modificarea făcută deja în mai. Se modifică inclusiv respectivul articol 11, unde nu mai apare exceptarea panourilor fotovoltaice pe lista lucrărilor unde nu este necesară autorizația de construire.

Care devine astfel obligatorie, dacă această lege, care intră în vigoare peste două zile, nu va fi modificată. Modificarea este de natură să bulverseze și derularea programului guvernamental de subvenționare cu 20.000 de lei a instalațiilor fotovoltaice pentru persoane fizice, care va fi reluat săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *