Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep, cel mai important proiect energetic al României de acum

ONG-ul de mediu Greenpeace cheamă în judecată autoritățile și companiile OMV Petrom și Romgaz, apreciind că există “nereguli grave” în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep, potrivit unui comunicat de presă.

Greenpeace susține că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale.

“Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanța a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătății populației, corpurilor de apă, schimbărilor climatice și fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naționale, unionale și internaționale”, arată organizația.

“Proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri notabile, de la amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră, până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Fără autorități care să evalueze corect consecințele unui astfel de proiect, biodiversitatea și ecosistemele vor fi afectate în mod ireversibil, iar fenomenele meteo extreme se vor intensifica”, mai spune Greenpeace.

„Autoritățile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care avizează favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor și mediului. Aceleași autorități ar trebui să protejeze mediul și interesul cetățenilor. În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesul companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătății populației și a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor și nu vor distruge ecosisteme marine prețioase.”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

„În opinia noastră, era necesară parcurgerea procedurii transfrontaliere încă din etapa incipientă a planificării, or în condițiile în care această procedură nu a fost parcursă deloc dintr-o triplă perspectivă: dimensiunea proiectului, efectul asupra Mării Negre și schimbările climatice, avizul de mediu este nelegal”,  au declarat avocații de la Revnic Cristian și Asociații, societatea de avocatură care reprezintă Greenpeace în instanță.

Neptun Deep este cel mai important proiect energetic actual al României. Perimetrul din Marea Neagră are rezerve de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze, echivalentul consumului actual de gaze al României pe zece ani. Cele două compani iau luat decizia finală de investiții anul trecut, iar primele gaze vor ajunge în rețeaua națională la începutul lui 2027, după investiții cumulate de patru miliarde de euro de acum încolo.

În vara anului trecut, când au transmis public că au luat decizia finală de investiție pentru Neptun Deep, OMV Petrom și Romgaz anunțau că amprenta de carbon estimată a proiectului se situează sub media industriei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *