Green Deal: Nu doar minerii își vor pierde locurile de muncă în viitor, ci și angajați din industrie din Dolj, Galați, Prahova și Mureș

Alte patru județede din România se estimează că vor avea de suferit în urma tranziției energetice, după cum estimează Comisia Europeană. Și aici, nu doar în zonele miniere, ar putea fi concedieri masive, și de aceea este posibilă finanțarea din Fondul de Tranziție justă și a investițiilor în producție ale companiilor de mari dimensiuni, nu doar susținerea IMM-urilor.

În ultima ediție a raportului de țară al Comisiei Europene pentru România există un capitol special dedicat tranziției energetice și a finanțării costurilor ei din Fondul de Tranziție Justă al Comisiei, destinat zonelor care vor fi cele mai afectate de ambițiosul program „Green Deal”, prin care UE ar uma să devină neutră climatic până în 2050.

Dacă știam că cei mai afectați de tranziție vor fi minerii din Vales Jiului și cei din Oltenia – lucru care este reiterat în raport- noutatea este estimarea Comisiei că în această situație vor fi și alți angajați români, din alte județe mai industrializate ale țării.

Iată ce scrie în raportul Comisiei:

„În județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș există un număr semnificativ de angajați în producția energiei termice și energiei electrice pe bază de combustibili fosili și în industria prelucrătoare și industria grea (chimicale, procesarea metalelor,ciment, fertilizatori, etc.), care sunt energointensive. Aceste județe reprezintă aproximativ 35% din emisiile GES ale României care provin din industria minieră și industria prelucrătoare.

Întrucât se preconizează că sectoarele identificate vor trece prin schimbări legate de tranziția energetică, se justifică intervenția FTJ și în aceste zone geografice pentru a sprijini reconversia acestora”.

Fondul pentru Tranziție Justă este un instrument al Comisiei Europene prin care se vor finanța proiecte în regiunile afectate de tranziția energetică, în special cele miniere. România are alocate 750 de milioane de euro, bani nerambursabili, în acest scop. Fiecare stat membru UE în care există regiuni care vor fi afectate de tranziţia energetică va trebui să elaboreze un plan teritorial de tranziţie justă, împreună cu autorităţile locale din regiunile afectate.

Din acest fond pot fi finanțate investiții în producție ale IMM-urilor sau startup-urilor în zonele afectate, în proiecte energetice din sfera energiei regenerabile, în decontaminarea siturilor afectate, în asistarea celor care își vor pierde locurile de muncă și în reconversia lor.

În raportul de țară, la acest capitol, Comisia arată însă că banii din Fondul pentru Tranziție Justă ar putea finanța și investițiile productive ale companiilor mari, nu doar ale IMM-urilor. „Este de așteptat ca în aceste patru județe să apară concedieri semnificative, care ar putea să nu fie absorbite în totalitate prin crearea de noi IMM-uri sau dezvoltarea lor, așa că ar putea fi luată în considerare și sprijinirea investițților productive ale companiilor mari”, mai arată Comisia.

3 Comments

  1. Europenii văd numai la noi la ei ca sunt cu mult mai poluatori decât noi de ce nu ia măsuri , au prins la noi niște conducători prosti care idi văd interesele lor populația o lasă de izbeliște nu o apără. Bun era Dragnea ca nu stătea aplecat in fata Europei dar ce săi faci dacă a fost corupt își face pedeapsa însă nu numai el ……

  2. E o non-problema. Green deal in forma actuala cu 1000 miliarde de euro per deceniu nu duce EU la net zeo CO2 pana in 2050, chiar departe de asta. E matematica simpla sa scoti cati TW de capacitate in regenerabile (randament sub 30%) ai nevoie pt cati TWh consuma UE pe an cat sa iti dea net zero CO2. Probabil e nevoie de cam 3X mai multi bani (3000 miiliarde per deceniou) dar asta e alta discutie. Chiar si cu ce s-a propus pana acum e posibil sa nu avem suficienta forta de munca pentru a implementa. Regenerabilele nu sunt ineficiente doar la suprafete de teren de care au nevoie si la cantitatile enorme de otel si alte materiale dar si cand e vorba de ore muncite per unitate de energie, undeva intre 3 si 5 ori mai mult decat resursele conventionale (5 daca luam in calcul transmisia si stocarea de care va fi nevoie in curand). Cu alte cuvinte in scurt timp (2025 sa zicem) problema UE va fi de lipsa de forta de munca in sectorul energetic nu de pierderi de locuri de munca. Va aduc in atentie episodul cu germania care se lauda cu 400k locuri de munca in sectorul regenerabilelor. Acum cresteti ritmul de implementare de 5 ori si scalati la toata europa sa vedeti ce va da :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *