Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație într-o fostă mină

Compania energetică elenă PPC intenționează să lanseze, peste aproximativ un an, o licitație pentru construcția unei stații de acumulare prin pompare de 148 MW în locația minei de lignit retrasă de companie din Kardia, în nordul Greciei, în apropierea orașului Salonic.

Proiectul, care are un buget cuprins între 170 și 180 de milioane de euro, ar urma să fie finalizat la trei ani după semnarea cintractului pentru construcție, potrivit presei din Grecia.

Viitoarea stație de acumulare prin pompare de la Kardia este una dintre cele cinci unități de acest tip planificate de PPC, capacitatea lor totală urmând să ajungă la 1.000 MW, mai scrie presa elenă.

PPC a lansat deja o licitație prin care caută consultant specializat în astfel de proiecte pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, a unui proiect de bază și elaborarea specificațiilor tehnice ale unității de acumulare prin pompare de la Kardia.

În plus, PPC efectuează studii de stabilitate a sistemului energetic, necesare pentru proiectarea proiectului. Concluziile studiilor vor fi transmise consultantului selectat.

Planul proiectului de stocare prin pompare de la Kardia a primit o autorizație de mediu în luna mai a anului trecut, și este parte a unui plan mai amplu de investiții care implică, de asemenea, fosta centrală electrică pe cărbune a PPC și mina de lignit adiacentă, care au fost retrase din funcționare.

Stațiile hidro de acumulare prin pompare pot oferi stocarea pe termen lung a energiei electrice, ceea ce le face necesare în sistemele energetice cu o penetrare ridicată a surselor regenerabile, așa cum se preconizează că va fi cazul sistemului energetic elen până în 2030, când, potrivit proiectului de plan național actualizat privind energia și clima, sursele regenerabile vor deține o cotă de 79% din mixul de generare a energiei electrice, mai arată presa greacă.

Public Power Corporation S.A. (PPC) este principala companie de utilități din Europa de Sud-Est, activând în producerea, distribuția și furnizarea de energie electrică, precum și vânzarea de produse și servicii avansate de energie în Grecia, România și Macedonia de Nord. PPC are o capacitate instalată totală de 10,7 GW, formată din centrale termice, hidro și de energie regenerabilă, cu o producție anuală de peste 20 TWh. În segmentul de distribuție, valoarea totală a activelor reglementate ale companiei ajunge la aproximativ 4,3 miliarde de euro. Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică în Grecia și România, deservind un total de 8,7 milioane de clienți, furnizându-le peste 35 TWh de energie electrică, precum și o gamă largă de produse și Servicii energetice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *