Grecii de la PPC au luat din piață alte 1,35 miliarde de euro și vizează 700 MW de regenerabile în România și Bulgaria

Compania greacă Public Power Corporation urmărește să-și accelereze investițiile în energie regenerabilă după ce a reușit o majorare de capital de succes de 1,35 miliarde euro. Grupul vizează deja achiziții de proiecte în regiunea balcanică, în special în România și Bulgaria, dar planifică și investiții în soluții de transformare a deșeurilor în energie, potrivit presei de specialitate.

Public Power Corp. (PPC) din Grecia și-a încheiat cu succes majorarea de capital social. A strâns 1,35 miliarde EUR la 9 EUR pe acțiune, după ce a stabilit intervalul de preț la 8,5 EUR până la 9 EUR per acțiune, arată sursa citată.

Potrivit unui anunț PPC, în cadrul procesului au fost depuse oferte de peste 4 miliarde de euro, iar 87% dintre investitori sunt din străinătate și 13% din Grecia.

Printre noile nume care investesc în PPC se numără: CVC, Oak Hill, BERD, BlackRock, Fidelity, Wellington, Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T. Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital și Schronfeld Strategic Advisors.

Efort reînnoit de a investi în energie regenerabilă

PPC este cel mai mare producător și furnizor de energie electrică din Grecia. Până de curând, guvernul elen avea pachetul de control în companie, dar acum aceasta mai are doar dreptul de veto, de a putea bloca unele decizii.

Compania își propune să devină un jucător important pe piața energiei regenerabile. A semnat un memorandum cu nemții de la RWE pentru a instala centrale fotovoltaice cu o capacitate combinată de 2 GW în Grecia. La începutul acestui an, a vândut două pachete de obligațiuni verzi pentru a-și finanța tranziția energetică. Printre proiectele PPC se numără o centrală fotovoltaică de 50 MW în Megalopolis și o centrală solară de 200 MW în Kozani, aflată în prezent în construcție.

După cum a declarat președintele și CEO-ul PPC, George Stassis, după majorarea de capital, „această tranzacție este o piatră de hotar pentru PPC, din moment ce va permite companiei să-și accelereze programul de tranziție și programul de investiții în energii regenerabile pentru a crește semnificativ EBITDA”.

Înainte de a fi numit șef la PPC, Stassis a fost country manager al grupului de firme controlate de Enel în România.

Focus pe regenerabile în România și Bulgaria

PPC și-a sporit planul de investiții la 9,3 miliarde EUR pentru perioada 2022-2026, cu accent pe generarea din surse regenerabile, rețele, managementul deșeurilor și o extindere în Balcani. Mai exact, 55%  din sumă va fi direcționată către energie regenerabilă în interiorul și în afara Greciei, 20% pentru rețelele electrice, 7% pentru producția convențională de energie, 4% pentru sistemele de transformare a deșeurilor în energie și 3% pentru piața de retail.

Din punct de vedere geografic, 85% din programul de investiții se va desfășura în Grecia și 15% (1,4 miliarde EUR) în străinătate, România și Bulgaria fiind principalele ținte. Potrivit unor surse de pe piața elenă, grupul își propune să cumpere 700 MW de proiecte regenerabile în aceste țări și examinează peste 50 de proiecte diferite.

Programul de investiții pe șase ani al PPC a început anul acesta cu 600 de milioane de euro. Compania a declarat că va rezerva 1,2 miliarde EUR pentru 2022, 2,3 miliarde EUR pentru anul următor, 2,5 miliarde EUR pentru 2024 și 1,7 miliarde EUR atât pentru 2025, cât și pentru 2026.

Proiectele “waste-to-energy” vor continua

Inițial, PPC plănuia să intre în sectorul de transformare a deșeurilor în energie în 2020, iar acum poate folosi capitalul strâns pentru a alimenta această parte a programului său de investiții.

Mai exact, PPC intenționează să utilizeze tehnologii de deșeuri mature deja dezvoltate în țările din nordul Europei. Chiar dacă nu sunt încă disponibile detalii despre domeniul de aplicare și capitalul implicat, trebuie menționat că combustibilul utilizat va fi RDF (refuse derived fuel) sau SRF (solid recovered Fuel) produs din gestionarea deșeurilor. Grupul grec își propune să pregătească în viitorul apropiat planuri detaliate pentru conversia unora dintre centralele sale mai vechi de producere a energiei în acest tip de producție din valorificarea deșeurilor.

Scopul este de a facilita tranziția țării către o gestionare mai durabilă a deșeurilor, ceea ce este important pentru Grecia, deoarece țara a fost amendată în trecut din cauza utilizării necontrolate a gropilor de gunoi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *