Grecia primește deja gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta TAP

Grecia este aprovizionată cu gaze naturale din Azerbaidjan, în condiţiile în care gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) este gata, iar gazele naturale livrate sunt deja utilizate, a declarat joi directorul companiei naţionale de gaze naturale DEPA, Konstantinos Xifaras, transmite DPA, citată de Agerpres.

„Debutul livrărilor este un punct de cotitură”, a spus Konstantinos Xifaras.

Anterior, premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat şi el că Bulgaria a început să primească gaze naturale azere din Marea Caspică, un pas important către diversificarea surselor de aprovizionare energetice. ”Putem declara astăzi o diversificare totală”, a surselor de livrare şi de tranzit ale gazelor, a declarat vineri premierul bulgar Boiko Borisov.

Gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP) este primul gazoduct non-rusesc care va aproviziona Europa, după conexiunea Medgaz, care în anul 2011 a început să livreze gaze din Algeria în Spania.

Trans Adriatic Pipeline (TAP) este punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Cu o lungime de 870 de kilometri, gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP) urmează să fie ultimul tronson din acest coridor şi va permite transportul de gaze naturale din Turcia în Italia, via Grecia şi Albania.

Coridorul Sudic de Gaze are sprijinul Comisiei Europene şi face parte din eforturile destinate reducerii dependenţei energetice a Europei de Rusia.

În prezent Rusia controlează 34% din piaţa de gaze naturale din Europa şi anul viitor intenţionează să îşi majoreze exporturile spre piaţa europeană, care include şi Turcia, până la 183 miliarde metri cubi, de la un volum de 171-172 miliarde metri cubi preconizat pentru acest an.

Azerbaidjanul intenţionează să aprovizioneze pieţele europene cu o cantitate de 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care opt miliarde metri cubi către Italia şi restul de două miliarde metri cubi către Grecia şi Bulgaria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *