Grecia lansează o schemă CfD de un miliard de euro pentru fotovoltaice de 800 MW cu instalații de stocare

Grecia intenționează să acorde subvenții guvernamentare în valoare de un miliard de euro pentru a sprijini două proiecte de energie solară, cu o capacitate totală de peste 800 MW și cu unități integrate de stocare a energiei, potrivit presei de specialitate.

Comisia Europeană a dat undă verde subvențiilor, care vor lua forma unui contract bidirecțional pentru diferență (CfD) pentru o perioadă de 20 de ani.

Primul proiect, denumit Faethon, constă în două parcuri fotovoltaice care urmează să fie instalate pe o insulă, fiecare cu o capacitate de 252 MW, împreună cu unități integrate de stocare termică din sare topită de 250 MW fiecare.

Excedentele stocate vor fi transformate în energie electrică și utilizate în perioadele de vârf de consum.

Cel de-al doilea proiect, denumit Seli, presupune construirea unei centrale fotovoltaice de 309 MW, cu un sistem integrat de stocare a bateriilor litiu-ion de 350 MW.

În cadrul contractelor pentru diferență (CfD) planificate, atunci când prețul de referință este mai mic decât prețul de exercitare, beneficiarii vor avea dreptul să primească plăți egale cu diferența dintre cele două prețuri. Dar, atunci când prețul de referință este mai mare decât prețul de exercitare, beneficiarii vor trebui să plătească diferența guvernului elen.

Se preconizează că cele două proiecte, a căror finalizare este prevăzută pentru jumătatea anului 2025, vor crește cantitatea anuală netă de energie regenerabilă din mixul de energie electrică al Greciei cu aproximativ 1,2 TWh pe an, echivalentul a aproximativ 2,1% din producția totală de energie electrică a țării în 2020.

Faethon și Seli vor crește producția de energie regenerabilă cu 8% față de nivelurile din 2020, în timp ce unitățile de stocare vor atenua natura intermitentă a energiei solare, sporind stabilitatea rețelei electrice.

Potrivit Comisiei Europene, proiectele vor ajuta Grecia să își atingă obiectivele în materie de climă și energie, precum și obiectivele pachetului european „Green Deal” și ale pachetului „Fit for 55”.

Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica în domeniul concurenței, a declarat că subvențiile acordate celor două proiecte inovatoare în domeniul energiei regenerabile vor accelera tranziția ecologică, minimizând în același timp potențialele denaturări ale concurenței.

România va scoate la licitație în acest an o capacitate de 1.000 MW în eolian și 1.000 MW în fotovoltaic, care vor fi finanțate printr-o schemă CfD timp de 15 ani. Prețurile maxime de exercitare ar fost stabilite la 91, respectiv 93 de euro/MWh. Schema nu va cuprinde însă și instalațiile de stocare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *