Grecia a primit aprobarea UE pentru un ajutor de stat de 166 mil. euro destinat terminalului LNG de la Alexandropoulis

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE de ajutor de stat, o schema de ajutor de stat  de 166,7 milioane euro, cerută de Grecia, pentru construirea unui nou terminal de gaz natural lichegiat în portul Alexandroupolis, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Proiectul va contribui la securitatea și diversificarea aprovizionării cu energie în Grecia și, mai general, în regiunea Europei de Sud-Est, fără a denatura concurența în mod nejustificat.

„Noul terminal LNG din Alexandroupolis va îmbunătăți aprovizionarea cu gaz și infrastructura nu numai în Grecia, ci în întreaga regiune a Europei de Sud-Est. Acest lucru va contribui la atingerea obiectivelor UE  în ceea ce privește securitatea și diversificarea aprovizionării cu energie. Schema de sprijin limitează ajutorul la ceea ce este necesar pentru realizarea proiectului și vor exista suficiente garanții pentru a se asigura că potențialele denaturări ale concurenței sunt minimizate, „, a declarat în comunicat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Grecia a notificat Comisiei intenția de a sprijini construcția unui nou terminal LNG în Alexandroupolis, care constă într-o unitate de regazificare offshore pentru recepția, depozitarea și regazificarea LNG (completat de instalații permanente offshore, cum ar fi sistemul de ancorare și ascensori), precum și un sistem de conducte de transport subacvatic de gaze spre uscat care vor conecta unitatea din larg la sistemul național de gaze naturale din Grecia.

Având în vedere importanța sa strategică pentru diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în regiunea sud-est europeană, terminalul LNG din Alexandroupolis a fost inclus pe lista Proiectelor European de interes comun în sectorul energetic, începând cu 2013.

“Se așteaptă ca terminalul să îmbunătățească securitatea aprovizionării nu numai pentru Grecia, ci și pentru Bulgaria și pentru regiunea mai largă a Europei de Sud-Est, deoarece va constitui o nouă sursă de energie potențială pentru alimentarea în interconectorul dintre Grecia și Bulgaria („IGB”) . Comisia a aprobat sprijinul public pentru proiectul IGB, care se află în prezent în construcție, conform normelor UE privind ajutoarele de stat,  în noiembrie 2018”, se mai arată în comunicat.

Autoritățile elene au confirmat că Terminalul LNG ar fi apt să fie utilizat și pentru hidrogen și că proiectul ar contribui la un amestec energetic mai curat prin utilizarea sporită a gazului în loc de cărbune.

Proiectul va fi finanțat de statul grec folosind fonduri structurale și de investiții europene, în special fonduri direct controlate și gestionate de Grecia în temeiul Acordului de parteneriat 2014-2020 pentru dezvoltare. Sprijinul va lua forma unei subvenții directe în valoare de 166,7 milioane de euro. Beneficiarul ajutorului de stat este Gastrade SA, o companie la care participă operatorul de gaze din Grecia (DEPA) și operatorul bulgar Bulgartransgaz EAD. Gastrade va fi promotorul și operatorul noului terminal.

Unitatea plutitoare de depozitare și regazificare (The Floating Storage Regasification Unit – FSRU) va fi staționată la aproximativ 17,6 km de orașul Alexandroupolis din nordul Greciei, la o distanță în larg de aproximativ 10 km de cel mai apropiat țărm. FSRU va avea o capacitate totală de livrare de 5,5 miliarde de metri cubi pe an. Secțiunile submarine și terestre ale conductei de transport a gazelor, de 24 km și respectiv 4 km, vor aduce gazul din unitatea plutitoare către rețeaua greacă de gaze naturale. Punctul de conectare al conductei va fi ramura Kipi Komotini a Sistemului Național de Gaz Natural din Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *