
Grupul PPC a prezentat planul său strategic de investiții de 5,75 miliarde de euro pentru transformarea fostelor situri de lignit din Macedonia de Vest într-un hub de energie verde și tehnologie pentru Grecia și Europa de Sud-Est, arată compania într-un comunicat de presă.
Președintele și CEO-ul Grupului PPC, Georgios Stassis, a prezentat strategia în prezența prim-ministrului Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Planul include o serie de noi proiecte care vor crea până la 20.000 de locuri de muncă în timpul construcției și până la 2.000 de locuri de muncă în faza operațională.
Președintele și CEO-ul Grupului PPC, Georgios Stassis, a subliniat:
„Grupul PPC a fost întotdeauna și va continua să fie profund legat de Macedonia de Vest, un motor esențial al dezvoltării și prosperității pentru regiune și locuitorii săi. Viziunea noastră este ca această regiune să devină un centru de referință pentru energia verde și tehnologie, nu doar pentru Grecia, ci și pentru Europa de Sud-Est. Planul nostru de investiții va transforma fostele zone de lignit. Noua eră include o capacitate instalată de peste 3.000 MW din surse regenerabile, unități de ultimă generație care produc energie din surse convenționale și alternative, precum și 860 MW capacitate de stocare. Această energie verde nu va deservi doar necesitățile naționale, ci va alimenta și cel mai mare centru de date din Grecia și unul dintre cele mai mari din Europa, care va fi construit în zonă odată ce va fi încheiat un acord cu hiperscalatorii. Această strategie este un catalizator pentru ca Macedonia de Vest să se redefinească prin tehnologie. PPC este o companie de Powertech – iar inima sa va bate în Macedonia de Vest.”
Mega Centru de Date de 300 MW
În centrul planului de investiții al Grupului PPC se află construcția unui nou mega centru de date de 300 MW la centrala electrică Agios Dimitrios. Grupul PPC este pregătit să înceapă construcția imediat ce vor fi încheiate acordurile cu hiperscalatorii care îl vor opera, iar finalizarea este estimată pentru 2027. Acest proiect va fi unul dintre cele mai mari din Europa. Investiția de 2,3 miliarde de euro va genera oportunități semnificative de angajare și va stimula creșterea economică, întrucât se așteaptă dezvoltarea unui ecosistem tehnologic mai larg în jurul său. Alimentarea cu energie a centrului de date se va face „behind the meter”, ceea ce înseamnă că cererea sa nu va încărca suplimentar rețeaua națională.
Într-o etapă secundară – în cazul în care se confirmă un interes puternic din partea hiperscalatorilor – facilitatea are potențialul de a se extinde într-un giga centru de date, atingând o capacitate de până la 1.000 MW.
“Zona fostelor exploatări de lignit din Macedonia de Vest reprezintă o locație ideală pentru dezvoltarea infrastructurilor tehnologice de mari dimensiuni, deoarece îndeplinesc toate condițiile necesare găzduirii centrelor de date la scară largă. PPC deține teren propriu, cu suprafețe industriale disponibile, fără obstacole de licențiere și cu infrastructuri energetice solide în regiune. Portofoliul energetic diversificat, cu producție din surse regenerabile (RES), gaze naturale, stocare prin pompare și baterii, asigură o aprovizionare fiabilă și ecologică cu energie. În plus, regiunea dispune de resurse semnificative de apă, esențiale pentru răcirea echipamentelor, resurse umane experimentate cu expertiză în proiecte de anvergură, precum și interconectări puternice la rețelele de înaltă tensiune. Subsidiara PPC, PPC FiberGrid, poate garanta conectivitate ultra-rapidă cu rețelele de date naționale și internaționale, creând un mediu integrat, pregătit pentru dezvoltarea infrastructurilor hiperscalabile”, arată PPC
Energie verde
Viitorul energiei se află în sursele regenerabile, iar Macedonia de Vest va juca un rol esențial în această tranziție. Timp de 70 de ani, regiunea a furnizat Greciei energie pe bază de lignit. Astăzi, aceasta se îndreaptă către energie curată și verde prin numeroase proiecte de energie regenerabilă (RES), mai arată compania.
PPC investește 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea unor parcuri fotovoltaice pe foste terenuri miniere, cu o capacitate instalată totală de 2.130 MW, suficientă pentru a acoperi necesarul energetic al aproximativ 715.000 de locuințe și companii.
Alte 940 de milioane de euro vor fi alocate pentru proiecte de stocare a energiei, totalizând 860 MW. Este estimat că aceste investiții vor crea peste 1.300 de locuri de muncă în faza de construcție și alte câteva sute în etapa de operare. Printre proiectele de referință se numără două sisteme de stocare hidroenergetică prin pompare (PHS), care folosesc rezervoare situate la altitudini diferite pentru a asigura o sursă naturală de stocare a energiei:
- Proiectul PHS Mina Kardia: capacitate de generare de 320 MW pentru 8 ore, utilizând fosta mină drept rezervor inferior. Investiție de 430 milioane de euro.
- Proiectul PHS Mina South Field: fosta mină va fi utilizată ca rezervor inferior, iar la finalizare va avea o capacitate de 240 MW pentru 12 ore. Investiție de 310 milioane de euro.
Aceste proiecte vor ajuta la echilibrarea intermitenței energiei regenerabile, permițând o distribuție mai eficientă a energiei pe parcursul zilei. În plus, PPC investește și în sisteme de stocare a energiei pe bază de baterii (BESS), cu o capacitate instalată de până la 300 MW, în diverse locații din regiune.
De asemenea, PPC, prin parteneriatul „Hellenic Hydrogen”, investește în viitorul tehnologiilor curate, dezvoltând prima unitate de producție a hidrogenului verde la scară industrială din Grecia, situată în Amyntaio.
Noi centrale energetice
Conform planului strategic al PPC pentru Macedonia de Vest, centrala Ptolemaida 5 va rămâne operațională, transformându-se în primă fază într-o unitate pe gaz natural cu ciclu deschis (OCGT) de 350 MW până la sfârșitul anului 2027. Ulterior, aceasta va fi modernizată într-o unitate pe gaz cu ciclu combinat (CCGT) de 500 MW, odată ce va fi luată decizia de investiție pentru centrul de date.
La fosta Centrală Electrică Kardia, generatoarele existente de la Unitățile 3 și 4 vor fi transformate în condensatoare sincrone, contribuind la stabilitatea rețelei naționale de transport de ultra-înaltă tensiune.
De asemenea, se ia în considerare construirea unei noi instalații de conversie a deșeurilor în energie, sub rezerva obținerii autorizațiilor necesare. Această unitate propusă include un generator de 38 MW, capabil să furnizeze atât energie electrică, cât și termică, fiind potrivit pentru sistemele de încălzire urbană. În plus, va fi echipată cu sisteme avansate de control al emisiilor, conform celor mai recente standarde de mediu.
Reabilitarea terenurilor și dezafectarea
O sumă de aproape 400 de milioane de euro va fi investită în reabilitarea terenurilor și în dezafectarea clădirilor, instalațiilor și echipamentelor legate de producția de energie pe bază de lignit, care nu mai pot fi reutilizate. Istoric, PPC deținea aproape 20.000 de hectare de teren în zonă. Din acestea, aproximativ 8.000 de hectare se reîntorc treptat în proprietatea statului grec. PPC se asigură că toate zonele sunt complet reabilitate înainte de a fi restituite.