UPDATED Google, amendată cu 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă, pentru că a prejudiciat EnelX

Autoritatea de Reglementare a Concurenţei din Italia a anunţat joi că a amendat gigantul american Google cu 102 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în cazul sistemului său de operare Android şi a aplicaţiei Google Play, transmite Reuters, citată de Agerpres. UPDATE la finalul textului cu poziția Enel în chestiune.

„Prin Android şi aplicaţia Google Play, Google are o poziţie dominantă, care-i permite să controleze modul în care dezvoltatorii de aplicaţii ajung la utilizatorii finali”, apreciază instituţia, care atrage atenţia că aproape trei sferturi dintre italienii care folosesc smartphone-uri au sistemul de operare Android.

Autoritatea italiană a informat că Google nu a permis JuicePass, o aplicaţie a Enel X pentru servicii dedicate vehiculelor electrice, să opereze pe Android Auto – care permite folosirea aplicaţiilor în timpul conducerii autovehiculului, limitând astfel în mod incorect utilizarea sa şi favorizând Google Maps.

Google nu a permis de doi ani aplicaţia pe Android Auto, ceea ce ar putea compromite capacitatea Enel X de a-şi forma o bază de utilizatori, susţin autorităţile de la Roma.

„Comportamentul contestat al Google poate influenţa dezvoltarea electromobilităţii într-o fază crucială, cu posibile efecte negative în extinderea folosirii vehiculelor electrice”, apreciază Autoritatea de Reglementare a Concurenţei.

Enel X este divizia „e-solutions” a companiei italiene de utilităţi Enel, iar aplicaţia Juice Pass permite utilizatorilor să găsească pe hărţi staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice şi să vadă detalii privind aceste staţii.

Pe lângă amenda de 102 milioane de euro, Google va trebui să facă aplicaţia JuicePass disponibilă pe Android Auto.

Reprezentanţii Google nu au fost imediat disponibili pentru comentarii.

UPDATE 15.20: Ce spune Enel

“Salutăm decizia Autorității pentru Concurență din Italia. Această decizie reprezintă un factor important care permite creșterea mobilității electrice în Italia și vine într-o etapă crucială pentru dezvoltarea întregului sector, care nu mai poate permite întârzieri suplimentare.

În conformitate cu această decizie, vor fi acordate condiții de concurență echitabile cu aplicațiile Google pentru aplicația Enel X, JuicePass și, în general, pentru toți dezvoltatorii de aplicații pentru stații de reîncărcare, stimulând astfel inovarea și concurența între furnizorii de servicii de mobilitate.

Toate acestea vor produce în mod evident efecte benefice pentru clienții finali, care vor putea să-și acopere nevoile legate de mobilitatea electrică, accesând o gamă mai largă de servicii și beneficiind de o experiență de încărcare cuprinzătoare și complet sigură, cu caracteristici care includ rezervarea stației în avans și începerea sesiunii de reîncărcare direct de pe afișajul automat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *