Gloria, prima platformă petrolieră românească din Marea Neagră, va fi dezafectată, după 40 de ani de funcţionare

ANRM şi Petrom au anunţat dezafectarea celei mai vechi platforme petroliere româneşti din Marea Neagră, Gloria.

Platforma Gloria, prima platformă petrolieră maritimă a României, lansată la apă în 1975 și cu care Petrom extrage în prezent hidrocarburi din perimetrul offshore Istria din Marea Neagră, va fi dezactivată de la 1 mai și își va înceta operațiunile, a declarat șeful Direcției Generale Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve Petrol din Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), Sorin Călin GAL, la o conferință pe teme energetice organizată de publicația Financial Intelligence.

“Pe 1 mai se închide complet exploatarea gazelor de pe platforma Gloria, care va fi dezafectată până la finalul anului trecut și tăiată la fier vechi”, a a mai spus Sorin Gal.

Petrom confirmase, înainte de declaraţia lui Gal, informaţia referitoare la dezafectarea platformei. Iată ce a răspuns compania la solicitarea noastră.

“Am lansat o licitație pentru serviciile necesare dezafectării și mutării platformei Gloria din poziția curentă, în condiții de siguranță si eficiență.

Platforma Gloria este în funcțiune de 40 de ani și a ajuns la limita duratei de utilizare.

Este pentru prima data când, in Romania, o platforma offshore este dezafectata. Este un proces complex, iar compania va lua toate măsurile pentru ca acesta să se deruleze în condiții de siguranță și securitate.

Procesul de selecție a furnizorului pentru acest proiect de excepție a început in 2017, printr-o procedura de achiziții publice, de consultare a pieței. Au fost invitate companii internaționale și locale care au demonstrat experiență în domeniu.

În prezent, mai multe oferte sunt în analiză, nu a fost aleasă oferta câștigătoare”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *