Gigantul polonez Orlen a luat decizia finală de investiție pentru primul său parc eolian offshore, de 1.200 MW în Marea Baltică, la anul încep lucrările. România încă scrie la legi pentru ce speră să facă în Marea Neagră

Polonezii merg rapid înainte pe calea energiei eoliene offshore, au luat decizia finală de investiție pentru primii 1.200 MW din Marea Baltică, la anul începe construcția, și în trei ani energia va curge spre uscat. România nici măcar nu a adoptat legea care să permită începerea discuțiilor serioase despre primele instalări, iar prima tubină va fi instalată în Marea Neagră românească la începutul deceniului viitor, asta în scenariul fericit.

Compania energetică poloneză Orlen a anunțat pe 11 octombrie că a ajuns la o decizie finală de investiție (FID) pentru a construi Baltic Power, primul parc eolian offshore din Polonia.

Proiectul, care va avea în orima fază 1.200 MW și care va furniza energie electrică pentru aproximativ 1,5 milioane de gospodării, este dezvoltat în parteneriat cu compania canadiană Northland Power. Companiile sunt pregătite să înceapă construcția, deoarece au contractat toate componentele cheie și și-au asigurat finanțarea necesară.

„Ne aflăm într-un punct crucial, atât pentru Grupul ORLEN, cât și pentru sectorul energetic din Polonia. Angajamentul nostru ne-a determinat să ne angajăm în cel mai important proiect de dezvoltare a energiei regenerabile în țara noastră și în întreaga regiune. Parcul eolian offshore Baltic Power este unul dintre cele doar două proiecte de acest tip din Europa care au trecut la faza de implementare în ultimii trei ani. În ciuda provocărilor formidabile reprezentate de pandemie, de întreruperile lanțului de aprovizionare și de conflictul militar de la granița noastră estică, am respectat calendarul ambițios pe care l-am stabilit de la început.

În termen de trei ani, vom lansa primul parc eolian offshore din Polonia, dar aspirația noastră este de a ne folosi experiența și infrastructura nou creată pentru a implementa și alte proiecte. Un exemplu în acest sens este construcția în curs de desfășurare a unui terminal de instalare pentru parcuri eoliene offshore în Świnoujście, care va deservi nu numai proiectul Baltic Power, ci va facilita și construcția a încă cinci parcuri eoliene prevăzute de Grupul ORLEN, cu o capacitate combinată de 5,2 GW”, a declarat Daniel Obajtek, CEO și președinte al Consiliului de administrație al Orlen.

Anul viitor va începe turnarea fundațiilor, iar până în 2025 ar urma să fie instalate cele  76 de turbine Vestas cu o capacitate de 15 MW fiecare, aflate la o înălțime de peste 250 de metri. A fost deja demerat proiectul stației electrice de la țărm.

Bugetul total al proiectului este estimat la aproximativ 4,73 miliarde de euro, cuprinzând cheltuielile de capital, inclusiv asigurările precum și costurile de finanțare și o rezervă suplimentară. În septembrie, acționarii Baltic Power au semnat acorduri de împrumut pentru un total de aproximativ 4,4 miliarde de euro cu 25 de instituții financiare poloneze și internaționale. Aceasta este cea mai mare finanțare obținută pentru o singură investiție din istoria Poloniei și una dintre cele mai mari tranzacții de acest tip în domeniul offshore din Europa.

În România nici legea nu e gata încă

La finalul lui septembrie, pe site-ul Ministerului Emergiei apărea forma actualizată a noului proiect de lege privind energia eoliană offshore. România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la 29 septembrie la Berlin, la o întâlnire cu mediul de afaceri organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, în aceeași zi în care Ministerul punea în dezbatere publică forma actualizată a proiectului. „Eolian offshore. Acum finalizăm legislaţia şi în România. Cred că săptămâna viitoare vom supune aprobării Guvernului, iar ulterior proiectul va merge în Parlament. Până la sfârşitul acestui an ar trebui să avem o lege pentru energia eoliană offshore şi potenţialul acesteia din Marea Neagră”, a afirmat Sebastian Burduja.

Odată legea adoptată, sunt mai mulți pași de făcut – inclusiv definirea zonelor din planul maritim – și, dacă totul merge conform așteptărilor, în vara lui 2025 Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate,, iar la finalul acelui an se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesaţi. Nimeni nu se mai așteaptă să vadă prima turbină eoliană în Marea Neagră românească mai devreme de 2030.

Guvernul intenționează să elaboreze o schemă de sprijin pentru instalarea a 3.000 MW în eolian offshore în Marea Neagră, dar deocamdată nu este clar cum va arăta. Potențialul tehnic offshore al zonei românești din Marea Neagră ar fi de cel puțin 70.000 MW.

Citește și:

Schimbare: Viitoarele parcuri eoliene din Marea Neagră vor beneficia de o schemă de sprijin dedicată, nu se va mai aplica mecanismul contractelor pentru diferență

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *