Gigantul norvegian Equinor va livra Germaniei gaze naturale în valoare de 50 de miliarde de euro până în 2034

Grupul german Sefe a încheiat un acord de 50 de miliarde de euro pentru a primi gaze de la compania norvegiană Equinor, au anunţat marţi firmele, transmite Reuters, relatează Agerpres.

Cantitatea de gaze acoperă o treime din necesarul de gaze al celei mai mari economii europene. Sefe este fosta divizie a grupului rus Gazprom, naţionalizată anul trecut de Guvernul german. Sefe şi Uniper asigură aprovizionarea cu gaze a Germaniei.

Tranzacţia reprezintă un pas înainte pentru eforturile Berlinului de a înlocui gazele ruseşti, după invadarea Ucrainei de către Moscova. De asemenea, consolidează poziţia Norvegiei de principal furnizor de gaze naturale al Germaniei, în prezent statul scandinav fiind responsabil pentru 40%-50% din importurile germane de gaze.

Conform acordului, Equinor va livra anual aproximativ 10 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale, de la 1 ianuarie 2024 până în 2034, cu opţiunea prelungirii pe încă cinci ani a contractului, au anunţat marţi firmele.

La actualele preţuri, valoarea contractului este de aproximativ 50 de miliarde de euro, a precizat Equinor.

Norvegia este în prezent cel mai mare furnizor de gaze al Europei, depăşind Rusia, ale cărei livrări s-au redus semnificativ după invadarea Ucrainei şi sabotarea conductelor Nord Stream.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *