
VINCI Energies a semnat un acord, supus aprobării autorităților competente, spentru achiziționarea grupului EnergoBit, un actor de referință în domeniul infrastructurii electrice din România, cu sediul central în Cluj-Napoca, potrivit Yahoo Finance, care citează un comunicat al grupului francez.
“Această achiziție are loc într-un context promițător în România, pe fondul unor nevoi semnificative legate de tranziția energetică și modernizarea infrastructurii. EnergoBit este recunoscută pentru expertiza sa în ingineria și instalarea stațiilor electrice, a liniilor aeriene de transport și distribuție, precum și în monitorizarea și automatizarea rețelelor. Compania deține, de asemenea, un atelier pentru asamblarea transformatoarelor și echipamentelor de medie tensiune, ceea ce îi permite să ofere clienților săi – publici și privați – soluții personalizate”, arată comunicatul.
Fondată în 1990, compania EnergoBit a realizat o cifră de afaceri consolidată de 100 milioane de euro în 2024, având un număr de 825 de angajați în cele opt locații ale sale din țară.
“Prin această tranzacție, amprenta mărcii Omexom – dedicată infrastructurii energetice – se va extinde în România, consolidând astfel poziția VINCI Energies în țară, unde este prezentă din 2007 și are în prezent 1.500 de angajați”, spun cei de la VINCI.
În 2024, Grupul VINCI a generat o cifră de afaceri de peste 200 milioane de euro în România, în principal prin VINCI Energies (peste 150 milioane de euro) și VINCI Construction (aproape 50 milioane de euro).
VINCI este un lider mondial în concesiuni, soluții energetice și construcții, cu 285.000 de angajați în peste 120 de țări. Compania proiectează, finanțează, construiește și operează infrastructuri și facilități care contribuie la îmbunătățirea vieții cotidiene și mobilității pentru toți, potrivit propriei descrieri.
EnergoBit, care a devenit una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale românești din domeniul energiei, activă în zona de echipamente şi servicii energetice, a fost creată în anii 90 de trei antreprenori locali, Ştefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea. Compania din Cluj a fost unul dintre primele businessuri private din zonă.
Grupul VINCI a generat venituri de 71 de miliarde de euroîn 2024, EBITDA a atins 12 miliarde, iar profitul a fost de 4,863 miliarde, 53% provenind din activități internaționale.
Gigantul francez este mai cunoscut pentru publicul din România pentru încercarea de a construi, acum 15 ani, în concesiune, autostrada Ploiești (Comarnic)-Brașov, proiect care însă a eșuat înainte de a fi demarat.