Gigantul petrolier francez Total s-a dezangajat în mod oficial din proiectele sale de investiţii în valoare de câteva miliarde de dolari din Iran, după reimpunerea sancţiunilor americane Iranului, a anunţat luni ministrul iranian al Petrolului Bijan Namdar Zanghaneh.
“Total a renunţat, oficial, la contractul cu Iranul pentru dezvoltarea Fazei 11 a câmpului South Pars” a declarat, la 20 august, ministrul iranian.
Anunţul este cumva previzibil, şi vine după ce, în mai, grupul francez a anunţat că nu poate continua proiectul decât dacă va obţine o derogare specială de la autotirăţile americane.
După semnarea acordului nuclear cu Iranul, Total a fost prima mare companie petrolieră globală care şi-a anunţat intenţia de participa la concesiuni ale unor câmpuri de hidrocarburi în Iran, în contextul în care ţara caspică miza pe creşterea producţiei de petrol şi gaze pentru dezvoltarea economiei.
Atunci, Total a primit 50,1% din proiectul de dezvoltare a zăcământului South Pars, faza 11, câmpul cu cele mai mari rezerve de gaze din lume, în care urma să investească cel puţin un miliard de dolari doar în prima fază. Alături de Total, parteneri în proiect au mai fost compania chineză CNPC (30%) şi firma locală Petropars (19,1%). Concesiunea a fosr acordată în iulie 2016 de compania petriolieră naţională a Iranului, contractul având valoarea de patru miliarde de dolari.
Ministrul iranian al Petrolului a ţinut să precizeze, după ce a făcut anunţul referitor la ieşirea Total, că proiectul va fi dezvoltat în continuare, concesiunea cu firma chineză a rămas în picioare, iar rolul Total în proiect va fi preluat de un nou investitor.
Citeşte şi:
Politica lui Trump umple buzunarele petroliştilor americani, dar sporeşte puterea Rusiei. Ce se întâmplă cu Iranul acum
Iranul este a doua ţară din lume din punct de vedere al rezervelor de gaze, după Rusia, şi a patra din punct de vedere al rezervelor de petrol, după Venezuela, Arabia Saudită şi Canada.
Cel mai mare câmp gazeifer din lume
South Pars/North Dome field este un camp offshore de gaz şi condensat din Golful Persic, cel mai mare din lume, cu rezerve de 51.000 de miliarde de metri cubi de gaze, exploatat în comun de Qatar şi de Iran. Pentru partea sa, South Pars, compania naţională de pretol şi gaze şi Iran a stabilit un plan de dezvoltare în 24-30 de faze. Câmpul este exploatat încă de la începutul anilor 2000, iar în anul care s-a încheiat în martie 2018, producţia sa s-a dublat, până la 555 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de anul precedent.
În ultima sa fază, dacă va fi atinsă vreodată, South Pars ar fi urmat să producă 850 de milioane de metri cubi în fiecare zi. Pentru comparaţie, producţia anuală a României, al patrulea producător din Europa, este de circa 10 miliarde de metri cubi.
Președintele SUA Donald Trump a anunțat în mai că va retrage SUA din acordul nuclear cu Iranul, semnat în 2015, şi a spus că statul asiatic va fi supus sanţiunilor economice, inclusiv pentru tranzacţiile cu petrol şi gaze. Din toamnă, nicio companie occidentală nu va mai putea cumpăra petrol sau gaze din Iran, dacă doreşte să respecte sancţiunile americane.