Gigantul emiratez Masdar promite revoluția: primul sistem fotovoltaic cu stocare ce va livra energie în bandă, 24/7. Costă 6 miliarde de dolari

Compania de energie regenerabilă Masdar din Emiratele Arabe Unite a prezentat un proiect solar cu stocare a energiei pentru producerea de energie electrică în bandă, care ar fi, până acum, cea mai mare instalație de acest tip din lume, potrivit companiei. S-au stabilit furnizorii și constructorii.

La ceremonia de deschidere a Săptămânii sustenabilității din Abu Dhabi 2025, Abu Dhabi Future Energy Company – Masdar a prezentat un proiect pentru o instalație fotovoltaică cu o putere instalată de 5,2 GWp și un sistem de stocare a energiei în baterii de 19 GWh.

Potrivit lui Sultan Ahmed Al Jaber, ministrul industriei și tehnologiei avansate din Emiratele Arabe Unite și președinte al Masdar, aceasta ar fi prima instalație din lume de energie regenerabilă și de stocare a energiei în baterii care va furniza energie neîntreruptă la scară largă în Abu Dhabi, 24 de ore din 24. Această centrală a va transforma energia regenerabilă în energie de bază pentru prima dată, a declarat compania.

Investiția este estimată la 6 miliarde USD.

Masdar dezvoltă proiectul în parteneriat cu compania de stat Emirates Water and Electricity Co. (EWEC), iar despre acest proiesct se spune că este o piatră de hotar în inovarea în domeniul energiei curate, la nivel global. Furnizând până la 1 GW de energie în bandă, aceasta ar fi cea mai mare instalație combinată de energie solară și BESS din lume, furnizând energie regenerabilă 24/7. „Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, ne aflăm într-un moment crucial. Ne aflăm la marginea a două lumi, lumea așa cum o știm și lumea așa cum ar putea fi. Acesta este un moment pe care îmi place să îl numesc legătura”, a declarat Al Jaber.

Acesta a menționat că intermitența a fost una dintre cele mai mari bariere pentru dezvoltarea energiei regenerabile timp de decenii. Dar acest proiect din EAU va elimina această barieră și va furniza energie constantă 24 de ore pe zi. „Cum putem alimenta o lume care nu doarme niciodată cu surse de energie care dorm? Cum putem transforma resursele regenerabile în energie fiabilă? Astăzi, avem un răspuns”, a subliniat el.

JA Solar și Jinko Solar, doi dintre cei mai mari furnizori de panouri fotovoltaice din lume, și CATL, cel mai mare producător de baterii și unul dintre principalii furnizori de sisteme de stocare a energiei în baterii (BESS), sunt furnizori preferați pentru proiect,. Larsen & Toubro și POWERCHINA au fost selectați drept contractori EPC pentru proiect, care va fi construit în Abu Dhabi.

Masdar este controlată de fondul suveran de investiții din Emirate, Mubadala. Creată în 2006 cu scopul de a dezvolta proiecte de energie regenerabilă, Masdar a investit în capacități regenerabile cu o valoare de peste 20 de miliarde de dolari la nivel global, cu o putere instalată de peste 15.000 MW, în operare și în dezvoltare, fiind considerată dintre pionerii globali în investiții și dezvoltarea proiectelor de energie.

Masdar în România

Hidroelectrica a semnat un acord cu arabii de la Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în regenerabil în România încă de acum aproape doi ani, iar prima informație legată de o potențială colaborare între compania româmească și cea emirateză a apărut în toamna lui 2022, atunci când ministrul român al Energiei a participat la un eveniment în zonă.

În septembrie 2024, ministrul Sebastian Burduja a spus că Hidroelectrica şi Masdar lucrează la înfiinţarea unei societăţi mixte pentru realizarea de proiecte solare fotovoltaice terestre şi plutitoare, precum şi pentru implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii. El a primit vizita CEO-ului companiei Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, şi a Ambasadorului Emiratelor Arabe Unite în România.

“O primă investiţie avută în vedere este un proiect pilot de montare a panourilor fotovoltaice plutitoare pe şapte lacuri de acumulare de pe râul Olt. De asemenea, există potenţialul ca cele două companii să urmărească oportunităţi noi şi în alte tehnologii, precum generarea din surse eoliene terestre sau pe mare, atât în România cât şi peste graniţe. Ţinta companiei pe care Hidroelectrica şi Masdar o vor forma este o capacitate de minim 2000 MW în următorii trei ani”, spunea atunci Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *