Gigantul elveţian Clariant a demarat construcţia fabricii de bioetanol din România, investiţie de 100 de milioane de euro

Grupul elveţian Clariant a demarat miercuri construcţia fabricii de bioetanol din comuna Podari, judeţul Dolj. În valoare de peste 100 de milioane de euro, aceasta este una dintre cele mai mari investiţii în industrie din sud-vestul României, scrie economica.net

La capacitate maximă, fabrica va putea produce 50.000 de tone de bioetanol anual, din procesarea a 250.000 de tone de grâu și alte cereale provenite de la fermierii locali.

„După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, Clariant investește peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică cu tehnologie „sunliquid”. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci și la nivel global”, spune Christian Kohlpaintner, membru în Comitetului Executiv al Clariant.

Clariant a decis să construiască noua fabrică la 10 kilometri de Craiova datorită surselor de materii prime și infrastructurii logistice și industriale din regiune. Datorită acestei unităţi de producţie, agricultorii din zonă vor putea să vândă paie, reziduuri agricole neutilizate.

Sute de persoane vor lucra pentru construcția noii fabrici, iar după finalizarea acesteia, alte 300 de locuri de muncă permanente vor fi create în industriile care deservesc fabrica și în transportul și depozitarea materiei prime, potrivit Clariant.

Fabrica însăși va avea între 100 și 120 de angajaţi. Clariant intenționează să-și recruteze angajaţii la nivel local și să le ofere training în laboratoarele proprii din Planegg lângă München, cât și la fabrica din Straubing, Bavaria.

Etanolul celulozic este un biocarburant avansat și sustenabil, fiind aproape neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon. Este produs din reziduuri agricole, cum sunt paiele de grâu și resturile de porumb care sunt preluate de la fermieri. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice, apoi în etanol celulozic prin fermentarea zaharurilor. Folosind reziduuri agricole, etanolul celulozic poate crește gama de materii prime utilizate în producția actuală de biocarburanți și poate îmbunătăți performanțele. Zaharurile celulozice pot reprezenta, de asemenea, punctul de plecare pentru producția de substanțe chimice pe bază de componente biologice în viitor.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin cel de-al şaptelea Program Cadru pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică (acordul de finanţare nr. 322386) şi de Based Industries Joint Undertaking prin Orizont 2020, programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene (acordul de finanţare nr. 709606).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *