Gigantul american Chevron caută petrol în Dobrogea

Compania americană Chevron a cîştigat trei perimetre scoase la concurs de Agenţia Naţională de Resurse Minerale.

 

Chevron România Holding BV a seemnat deja cu ANRM acordurile de concesiune petrolieră pentru explorare, dezvoltare şi exploatare pentru trei perimetre în Dobrgea: 17 Costineşti, 18 Vama Veche şi 19 Adamclisi. Pentru ca acordurile să intre în vigoare, este nevoie ca ele să fie aprobate prin hotărâri de Guvern, ANRM elaborând deja proiecte dee hotărâre de Guvern. Cele trei petrimetre fac parte dintre cele 30 scoase la vânzare de ANRM în cadrul rundei X.

 

ANRM precizează, în notele de fundamentare, că nici unul dintre cele trei perimetre nu este creditat cu rezerve de petrol şi gaze naturale. Totuşi, în cazul în care se va trece la exploatare, Chevron va trebui să plătească redevenţă pe producţia de ţiţei şi gaze.

Durata acordurilor petroliere va fi de 30 de ani, incluzând perioada de explorare, cu posibilitatea de prelungire de pâna la 15 ani.

Recent, Compania Chevron România Holdings BV a adus 25 de milioane de dolari la capitalul Chevron România Exploration and Production SRL, firmă înfiinţată anul trecut.

Chevron este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume. În 2009 a avut venituri de aproape 200 de miliarde de dolari şi un profit net de 19 miliarde de dolari.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *