Giganții petrolieri occidentali, profituri record în 2022, 200 de miliarde de dolari. Și 2023 va fi un an foarte bun pentru “Big Oil”

Cele mai mari cinci companii petroliere occidentale– supermajorii ExxonMobil, Chevron, BP, Shell și TotalEnergies – sunt așteptate să raporteze profituri record pentru 2022 în zilele următoare, suma totală ridicându-se la aproximativ 200 de miliarde de dolari, generate în special de creșterea prețurilor petrolului și gazelor de anul trecut, scrie OilPrice.

Se preconizează că cei cinci supermajori din sectorul de petrol și gaze, ExxonMobil, Chevron, BP, Shell și TotalEnergies,  vor raporta la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie câștiguri combinate în  de 200 de miliarde de dolari pentru 2022, potrivit primelor estimăril compilate de S&P Capital IQ și citate de Financial Times. Câștigurile din al patrulea trimestru vor fi în continuare cu mult peste nivelurile de anul trecut, deși mai mici decât profiturile trimestriale record pentru T2 și T3 2022.

Câștigurile trimestriale record pe care supermajorii le-au raportat pentru al doilea și al treilea trimestru din 2022 au atras deja critici intense din partea Casei Albe, care a încercat să reducă prețurile la benzină față de nivelurile record înregistrate în iunie. Administrația Biden a acuzat Big Oil că „profită de război” și a cerut companiilor să investească suplimentar sau „se vor confrunta cu taxe mai mari”. În Europa, câștigurile record sunt deja supuse unor taxe excepționale, pe care ExxonMobil le-a și contestat în instanță.

În acest an, 2023, câștigurile nete ale ExxonMobil, Chevron, BP, Shell și TotalEnergies vor fi cu aproximativ un sfert mai mici decât profiturile combinate pentru 2022, dar vor fi în continuare uriașe, de 150 de miliarde de dolari, spun analiștii. În ciuda scăderii, ar fi al doilea cel mai mare profit pentru Big Oil, conform previziunilor S&P Capital IQ.

Pentru 2022, doar companiile din SUA urmează să înregistreze profituri anuale combinate de aproape 100 de miliarde de dolari, spun analiștii. Astfel, Exxon urmează să raporteze un profit record de până la 56 de miliarde de dolari pentru 2022, în timp ce veniturile Chevron vor depăși 37 de miliarde de dolari, de asemenea, un nivel record, conform estimărilor compilate de S&P Capital IQ citate de Financial Times.

Deși prețurile petrolului au coborât sub 90 de dolari pe baril în ultimele săptămâni din 2022 și prețurile au crescut anual cu doar aproximativ 10% anul trecut comparativ cu 2021, volatilitatea extremă și creșterile frecvente peste pragul de 100 de dolari pe baril au ajutat toate firmele petroliere, inclusiv pe cele mari. Companiile integrate americane generează profituri trimestriale și fluxuri de numerar record sau aproape record.

Industria, cea mai performantă în indicele S&P 500 în ultimul an, a sporit dividendele și răscumpărările de acțiuni în ultimele trimestre datorită fluxurilor masive de numerar. Se așteaptă ca sectorul energetic să raporteze cea mai mare creștere anuală a câștigurilor din toate cele unsprezece sectoare din S&P 500, cu 151,7%, a declarat John Butters, vicepreședinte și analist senior de câștiguri la FactSet, într-un raport de luna trecută.

„Se așteaptă, de asemenea, că sectorul energiei va fi cel mai mare contributor la creșterea câștigurilor pentru S&P 500 pentru anul 2022. Dacă acest sector ar fi exclus, indicele ar fi de așteptat să raporteze o scădere a câștigurilor de -1,8%, mai degrabă decât o creștere a câștigurilor de 5,1%”, a remarcat Butters.

Deși se așteaptă ca câștigurile din trimestrul IV și 2023 ale supermajorilor să coboare de la nivelurile record înregistrate în trimestrele precedente și în întregul an 2022, profiturile din acest an ar fi în continuare uriașe în comparație cu anii anteriori. Analistii se așteaptă că Big Oil va continua să caute soluții pentru a recompensa acționarii cu acest surplus de numerar, în ciuda dorinței administrației Biden.

Astfel, Chevron a anunțat recent un program de răscumpărare de acțiuni de 75 de miliarde de dolari fără o dată de expirare fixă, ceea ce a atras imediat critici de la Casa Albă.

Secretarul de presă adjunct al Casei Albe, Abdullah Hasan, a spus, comentând informațiile: „Pentru o companie care a pretins nu cu mult timp în urmă că „munceste din greu” pentru a crește producția de petrol, să distribuie 75 de miliarde de dolari directorilor și acționarilor bogați este cu siguranță o modalitate ciudată  să o arate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *