Gigacaloria s-a scumpit în București de 2,4 ori, la 330 de lei. Chiar și așa, populația va plăti doar 40% din prețul real

Consiliul General al Municipiului București urmează să aprobe mâine majorarea prețului de facturare al gigacaloriei, neschimbat de 11 ani, la 330 de lei. Dacă se va vota, și acest preț plătit de populație va fi de doar 40% din prețul real, fără subvenție de la stat.

UPDATED: Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere.

“Începand cu data de 01. 04. 2022, se aprobă prețul local de facturare al energiei termice fumizate populației la un nivel de 330 lei/Gcal (exclusiv TVA)”, se arată în proiectul de “Hotărre privind aprobarea prețului local de facturare al energiei termice furnizate populației, practicat de Campania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A”, pus recent în dezbatere publică.

Consiliul General se va întruni în ședință mâine pentru a adopta noul preț.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că CGMB va scumpi gigacaloria în ședința de miercuri, însă nu a precizat și cu cât.

Dacă va fi aprobat acest preț, înseamnă că locuitorii din cele peste 500.000 de apartamente din București racordate la sistemul de termoficare, vor plăti de circa 2,4 ori mai mult pentru apă caldă și căldură în condițiile în care actualul preț, puternic subvenționat și menținut la acest nivel din anul 2011, este de 137 de lei fără TVA.

Aplicând cota standard de TVA de 19% – cota redusă nu se mai aplică pentru că a trecut iarna – rezultă un preț final de facturare pentru bucureșteni de 392 de lei/Gcal.

“În cazul menținerii actualului tarif al energiei termice pentru populație ar deveni imposibilă susținerea subvenționării in continuare a intregii diferențe de preț dintre prețul local si cel facturat populației”, arată autorii propunerii.

Chiar și în condițiile acestei scumpiri, prețul energiei termice rămâne puternic subvenționat în București, mai ales pe fondul creșterii costurilor de producție generate de scumpirea gazelor. Prețul fără TVA, acesta mărit, este de 330 de lei/Gcal, în timp ce prețul real, tot fără TVA, este de 830 de lei/Gcal. Așadar, chiar și după majorare, subvenția tot va fi de 60% din prețul final.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *