Ghidul de finanţare cu 20.000 de lei de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice acasă e gata şi va fi publicat în câteva zile. Înscrierile încep în martie

Ghidul de finanţare a instalării de panouri fotovoltaice prin care statul oferă până la 20.000 de lei oricărui doritor a fost finalizat şi este trimis la Monitorul Oficial pentru publicare. Condiţiile au fost relaxate faţă de prima variantă, pusă în dezbatere publică în august, în urma dezbaterii publice, spune preşedintele AFM.

„Ghidul este finalizat şi l-am trimis la Monitorul Oficial, azi-mâine va fi publicat, luni cel mai târziu. Am preluat toate observaţiile făcute în perioada dezbaterii publice, au fost foarte utile. Dăm drumul la sesiunea de acreditare a instalatorilor, care se va termina în februarie, iar începând din luna martie doritorii se vor putea înscrie în program”, ne-a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică.

El a dat câteva detalii referitoare la modificările survenite după dezbaterea publică. „Nu va mai fi obligatorie autorizaţia de construcţie. Este suficientă o ştampilă în urma unei expertize a unui expert autorizat în costrucţii”, a spus Brezuică. „Am scos şi pragul de 50 kW (pragul minim de experienţă solicitat anterior pentru instalatorii care se puteau califica să monteze instalaţiile fotovoltaice ca să se poată califica în acest program-n.red.) şi am introdus şi invertorul hibrid”, a mai spus preşedintele AFM.

Citeşte şi:

Cum arată contractul de vânzare-cumpărare a energiei electrice de către prosumatori

Amintim că persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit „Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. Ghidul a fost lansat în august şi de atunci este în dezbatere publică.

Citeşte şi:

Totul despre panourile fotovoltaice acasă: cât costă, cât economiseşti la factură, ce trebuie să faci şi de ce acte ai nevoie

Iată ce se finanţează:

1. Cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părți componente:
a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicație;
f) contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ. (

2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

3. TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

 

10 Comments

 1. Salut. As fii interesat de panouri . Daca aveti loc pe listele dvs va rog sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez.
  Multumesc

 2. buna ziua
  imi puteti spune si mie va rog cum se poate obtine o astfel de finantare
  si ce documente sunt necesare
  multumesc

 3. Am teren și vreau să beneficiez de acest program vreau să știu sigur unde să mă adresez dețin 5000metripatrati teren aștept.

 4. Ma interesează caracteristicile tehnice a unei instalații de panouri fotovoltaice care sa producă pe zi sau sa mențină puterea constanta pe zi 2–-5kw. 1.Numarul de panouri
  2.dimensiunea panourilor
  3.puterea pe un panou kw
  4.durata de viata în funcționare, exploatare
  5 nr cristalelor în celula sau caroiajul format
  5.a.pretul unui panou
  6 puterea de înmagazinare a acumulatorului sau a acumulatorilor
  7.durata de exploatare
  8alte caracteristici tehnice, din ce este confestionat în ce companie. S. A.
  9 invertorul caracteristici tehnice,, de performanta s,, a.
  10tabloul electric… S. A
  11.tabela electronica,, graficul care sa arate încărcarea cu energie, consumul, și variații de încărcare. descărcare
  12 prețul invertorul
  13 prețul acumulatorului sau acumulatoarelor.
  14.schita de montare amănunțită și cu explicații detailiate

 5. Bună seara ! Ma interesează și pe mine
  Am teren mult foarte mult
  .Eu nu-l mai pot lucra Deoarece sunt bolnava Ceas putea face cui sa ma adresez.Astept raspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *