Ghidul de finanțare al programului “Casa Verde Fotovoltaice” a fost modificat. Care sunt schimbările

Programul de subvenționare a persoanelor fizice care doresc să instaleze panouri fotovoltaice acasă a fost modificat. Schimbările au apărut în Monitorul Oficial și mai jos vă spunem la ce se referă.

În M.Of. nr. 109 din 1 februarie 2021 a apărut ordinul Ministrului Mediului pentru modificarea și completarea Ghidului de Finanțare a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Este vorba de fapt despre celebrul program Casa Verde Fotovoltaice prin care se asigură o subvenție de la stat, de până la 20.000 de lei pentru persoanele fizice care doresc să își monteze acasă sisteme fotovoltaice.

Care sunt modificările de interes pentru clienți și pentru firmele de instalatori? Iată explicații de la Teodora Brânzoi, marketing manager la Tritech Grup, firmă care este este instalator autorizat în acest program.

 • Nu mai e obligatoriu modulul de comunicație care, potrivit noilor tehnologii, este integrat acum in invertor
 • Informatiile si documentele pot fi transmise și prin poștă sau servicii de curierat, precum și prin poșta electronică – probabil ca masură de prevenție în răspândirea și combaterea SARS COV 2
 • Vor putea fi finanțate echipamente sau părți componente cu caracteristici tehnice superioare celor prevazute deja in Ghid – se pare că tehnologia in domeniu a evoluat cu pași mai rapizi decat Programul, iar AFM acceptă acest lucru.
 • Termenul de implementare se extinde de la 8 luni la 12 luni de la data semnarii contractului de finanțare nerambursabilă
 • Se pot efectua modificări/corecta erori în aplicație până la momentul înregistrării cererii de decontare la Autoritate. Ulterior aprobării cererii de finanțare, solicitantul/beneficiarul poate depune cerere de modificare pentru locul de amplasare a sistemului de panouri fotovoltaice (pe imobilul-construcție sau pe terenul aferent imobilului-construcție), modificarea puterii aprobate cu condiția păstrării minimului de 3kwp.
 • În baza cererii solicitantului, Autoritatea poate aproba transferul de la instalatorul validat care a depus cererea de finanțare către un alt instalator validat. Autoritatea va cere acordul ambelor firme instalatoare și cererea va fi supusă unei analize.
 • A fost introdusă o nouă prevedere prin care instalatorul se obligă să colecteze și să transmită către AFM informații referitoare la energia produsă de către sistemele fotovoltaice instalate, în ultima luna a fiecarui an – aici este puțin neclar pentru că respectarea prevederii ar presupune ca instalatorul validat sa aibă acces la sistemul informatic al fiecărui sistem de panouri fotovoltaice instalat.

Blocaj

La finalul lunii octombrie, reprezentanţii Greenpeace România dădeau un comunicat în care anunțau că programul „Casa Verde Fotovoltaice” s-a împotmolit din nou, chiar şi pentru cei care au fost declaraţi admişi în program, iar Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) nu făcuse încă nicio decontare până la ora actuală, susţin

„Semnalăm acest nou blocaj al programului AFM, pentru că vrem ca declaraţiile autorităţilor legate de sprijinirea energiei regenerabile să nu rămână doar vorbe. Zeci de mii de români şi-au arătat deja interesul pentru a-şi produce energia mai curat, cu impact scăzut asupra climei şi mediului. Iată, însă, că o instituţie care ar trebui să finanţeze proiectele de mediu din România nu-şi face treaba, sabotând de doi ani stimularea financiară a prosumatorilor”, afirmă Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România şi administrator al comunităţii online Protecţia Prosumatorului.

Conform organizaţiei de mediu, peste 13.000 de cetăţeni ar trebui să primească finanţare din partea AFM pentru a-şi monta un sistem fotovoltaic şi a deveni prosumatori, respectiv cetăţeni care îşi produc singuri şi curat energia. Ghidul de finanţare prevede că montajul se face doar de către instalatori validaţi de AFM, aceste firme acoperind cheltuielile, respectiv 90% din proiect, în limita sumei de 20.000 lei, pentru un sistem de minim 3 kW, până la momentul decontării.

„Montajele au început în luna august, iar primele cereri de decontare pentru aceste lucrări au fost depuse de instalatori la AFM la mijlocul lunii septembrie. Conform declaraţiilor instalatorilor contactaţi de Greenpeace, AFM nu a decontat nicio lucrare. Acest lucru creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările. Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă, o parte din această perioadă neputând fi utilizată pentru montaje din cauza posibilelor condiţii neprielnice aduse de sezonul rece. Săptămâna trecută, Greenpeace a solicitat printr-o adresă oficială informaţii referitoare la implementarea programului Casa Verde Fotovoltaice. AFM nu a remis deocamdată un răspuns”, se menţionează în comunicatul citat

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Prin acest program se estimează că 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

9 Comments

 1. Salut, vreau și eu să beneficiez de program ul casa verde, consumul propriu. Vreau să închei un contract.

  1. Trebuie sa luati legatura cu o firma autorizata AFM pentru acest program. Firma se ocupa de tot dosarul si procesul de instalare, trebuie sa puneti la dispozitia firmei copii acte de proprietate, extras carte funciara, C.I. etc.

 2. Cei care am depus dosare anul trecut și au fost inițial aprobate apoi respinse pe motiv că actele au expirat ce mai putem face?Nu din vina noastră au expirat.Cine își asumă greselile?

 3. As dori Sa-mi Montezuma si eu in viitor fotovoltaice, intrebarea este trebuie sa fac prima data un proiect , sa-l trimit la aprobat si cand aste aprobat firma respectiva es va apuca de treaba??

  1. Trebuie sa luati legatura cu o firma pentru instalarea sistemului fotovoltaic. Se ocupa firma de dosar si tot procesul de instalare pana la punerea in functiune..Trebuie sa puneti la dispozitia firmei copii dupa act de proprietate,,extras catre funciara, C.I. etc.

 4. Pentru ca instalatorul validat , a uitat sa-mi obtina si sa incarce in aplicatia AFM avizul ATR, mai am vreo sansa sa schimb instalatorul si sa obtin un alt ATR ?

 5. Buna ziua !
  De ce nu se dau subventii si pentru instalarea de pompe de caldura care sunt f eficiente si foarte mici consumatoare de electricitate ? De ce nu se subventioneaza si izolarea caselor cu polistiren ? Asa se face in Franta. Bine inteles ca aceste subventii sunt mai mari, mai mici sau deloc, in functie de venitul pe familie. De ce nu luam exemplu de la alte tari mai avansate ca noi si in acest domeniu ?

 6. eu m-am inscris in program in luna iulie 2021 ,iar cand am depus dosarul m-au respins pe motiv ca nu mai au finantare ,.
  Ce trebuie sa fac sa beneficiez de acest program „casa verde” pentru un sistem de 3 kw panouri fotovoltaice .celelalte conditii fiind indeplinite in totalitate ,respectiv acoperis orientat spre SUD ,nou cu tabla tigla ,suprafata de 60 metri patrati ,inclinare 30 grade ,proprietate particulara ,casa in Tulcea ,jud.Tulcea conectata la enel cu contract de furnizare energie electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *