Germania repune în funcțiune centralele pe cărbune în această iarnă

Cabinetul german a aprobat miercuri repunerea în funcțiune a centralelor electrice pe bază de lignit aflate în rezervă, începând din octombrie și până la sfârșitul lunii martie 2024, a anunțat Ministerul Economiei, ca măsură pentru a înlocui gazele naturale limitate în această iarnă și a evita penuria de gaze, scrie Reuters.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina și a scăderii bruște a importurilor de gaze rusești în Germania, Berlinul a reactivat centralele electrice pe cărbune și a prelungit durata de viață a acestora, cu o producție la o putere de 1.900 MW generată iarna trecută.

În ciuda faptului că blocajele din alimentarea cu gaze s-au atenuat începând cu iarna trecută, odată cu noile livrări de terminale de gaz natural lichefiat (LNGL), planurile de alimentare cu energie pe bază de cărbune vor fi reactivate, iar guvernul va face propuneri până în vara anului viitor cu privire la modul de compensare a creșterii dioxidului de carbon pe care aceste centrale îl vor genera în această iarnă.

Executivul de la Berlin asigură totuși „că obiectivul finalizării renunțării progresive la cărbune în mod ideal până în anul 2030 nu va fi afectat, la fel nici obiectivele climatice”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *